Tot mai multe persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt infectate cu HIV în Europa

Data publicarii: 28-09-2017

Persoanele în vârstă de peste 50 de ani reprezintă o proporţie în creştere din pacienţii seropozitivi din Europa, în condiţiile în care, în 2015, o nouă infectare cu HIV din şase era înregistrată la persoanele din această categorie, informează un studiu publicat miercuri, preluat de AFP.

În plus, persoanele trecute de 50 de ani sunt mai susceptibile ca persoanele mai tinere (15-49 ani) să fie diagnosticate în stadii avansate ale infecţiei şi să fi contractat virusul în timpul raporturilor sexuale heterosexuale, subliniază studiul.

Între 2004 şi 2015, rata de diagnostic la această populaţie în curs de îmbătrânire a crescut în 16 ţări europene, rămânând stabilă sau în scădere în alte 15, potrivit studiului, publicat în revista medicala The Lancet.

În cadrul acesteia, ratele de infecţie cu HIV au scăzut într-o ţară - Portugalia - şi au crescut în alte 16 (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, România, Slovacia şi Regatul Unit) în respectiva perioadă.

Per ansamblu, rata infecţiilor noi semnalate la persoanele în vârstă de 50 de ani sau mai mult din 31 de ţări - din Uniunea Europeană, alături de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia - a crescut cu peste 200% în fiecare an în această perioadă, de la 2,1 la 2,6 persoane din 100.000.

Cazurile noi în rândul persoanelor mai tinere au rămas, în aceeaşi perioadă, stabile, în medie de circa 11,4 pacienţi suplimentari la 100 000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani în fiecare an, între 2004 şi 2015.

"Constatările noastre ilustrează o nevoie clară de furnizare a unor programe complete de prevenire a HIV ... orientate către vârstnicii din Europa", a declarat autoarea principală a studiului Lara Tavoschi, cercetător la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), cu sediul în Suedia.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 2000 şi 2016, numărul noilor infecţii a scăzut cu 39%, iar cel al deceselor legate de HIV a scăzut cu o treime, cu 13,1 milioane de vieţi salvate prin TAR (tratament antiretroviral). Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV, care necesită un tratament pe toată durata vieţii, continua să crească.

Astfel, aproximativ 36,7 milioane de persoane trăiesc cu HIV în lume, potrivit ultimelor date oferite de UNAIDS - Programul de Coordonare al ONU împotriva SIDA - pentru anul 2016.

În 2013, UNAIDS a estimat că 4,2 milioane de persoane de 50 de ani sau mai mult trăiau cu HIV în întreaga lume.
Sursa: Agerpres, 28-09-2017, Vizualizari 65
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK