Totul despre nasterea naturala si nasterea prin cezariana

Acest anunț nu mai este activ (data de expirare a fost depașită).
Anunț publicat de: Spital Privat Euromaterna Constanta
Locație: constanta (Constanta)
Telefon: 0241/ 60.55.55
Data: 02-12-2013
Probabil multe dintre voi va intrebati care sunt avantajele si dezavantajele pe care nasterea naturala si nasterea prin cezariana le prezinta. Acest articol oferit de Maternitatea Euromaterna din Constanta va poate raspunde la mai multe intrebari care va intereseaza.

Nasterea naturala
Nasterea naturala este un tip de nastere pe care medicii il recomanda, evident, daca nu intervin alte complicatii ce ar putea impiedica acest lucru. Intre saptamana 38 si 40 a sarcinii va debuta travaliul.

La ce sa va asteptati cand are loc nasterea naturala?
Contractiile din travaliu sunt rezultatul contractarii si relaxarii uterului. Stergerea colului uterin (cervixul) implica subtierea si scurtarea acestuia, care pregateste colul pentru a se dilata si a lasa bebelusul sa treaca. Colul dispare treptat pe masura ce este tractionat de contractiile uterine. Dilatarea reprezinta deschiderea colului uterin (care este inchis anterior declansarii travaliului), ajungand la un diametru de 10 centimetri. Acesti parametri sunt folositi pentru a masura progresia travaliului, semnaland schimbarile de faza si de stadiu.
In functie de starea membranelor (rupte sau nu) si evolutia travaliului, gravida este consultata de catre medic - in medie - din doua in doua ore.
La dilatatie completa pacienta este transferata in sala de nasteri. Dupa nastere, copilul este preluat de catre neonatolog, timp in care obstetricianul penseaza si sectioneaza cordonul ombilical. Acesta este momentul in care se face si recoltarea de celule stem. Urmeaza delivrenta – eliminarea placentei si a anexelor fetale. Este necesar ca delivrenta sa fie urmata de controlul cavitatii uterine. Aceasta manevra are rolul indepartarii eventualelor resturi placentare, care pot crea neplaceri (sangerari persistente, urmate de anemie secundara) in lauzie. Nasterea naturala se incheie cu epiziorafia – sutura tesuturilor care au fost incizate inainte de expulzia fatului.

Avantajele nasterii naturale:
• Recuperarea se face mult mai usor si mai repede;
• Uterul nu este afectat;
• Va puteti ridica din pat in 1-2 ore;
• Durerile de dupa nastere sunt mult mai mici;
• Alaptarea este mult mai usoara;
• Se poate tine bebelusul in brate imediat dupa nastere
• Puteti manca imediat dupa nastere.

Dezavantajele nasterii naturale:
• Durerile travaliului;
• Travaliul poate fi lung si dureros;
• Perineul se poate rupe in timpul nasterii, lucru ce va duce dupa aceea, o perioada, la pierderi de urina (in timp ce stranutati sau la alte eforturi);
• Epiziotomia care nu va lasa sa stati pe sezut usor 2-3 saptamani.

Nasterea prin cezariana planificata

Nasterea prin cezariana este cea mai importanta interventie chirurgicala in obstetrica. Ea consta in extragerea fatului printr-o incizie (taietura) facuta la nivelul abdomenului si alta la nivelul uterului.Sunt foarte multe motive legate atat de mama, cat si de copil, care justifica efectuarea operatiei cezariene.

La ce trebuie sa va asteptati in timpul unei nasteri prin cezariana?
Primul lucru pe care il veti face este o examinare de catre medicul anestezist care va va prezenta variatele optiuni de inlaturare a durerii. Veti completa consimtamantul si veti discuta cu acesta punctele din formularul pe care l-ati completat.
Rahianestezia este anestezia recomandata pentru operatia prin cezariana. Procedura prevede montarea unui cateter uretral pentru a drena urina si instituirea unei perfuzii intravenoasa pentru cazul in care va fi nevoie de administrarea urgenta a unor medicamente.
Odata ce anestezia se instaleaza, medicul face o mica incizie orizontala in pielea de deasupra osului pubian (cunoscuta ca incizia bikini) si apoi face o incizie in partea inferioara a uterului, dupa care bebelusul este scos.
Ca si la nasterea naturala, cordonul ombilical este taiat imediat, dupa care are loc evaluarea nou-nascutului. Copilul este luat spre ingrijire de catre echipa de neonatologie care il va examina. Acesta va fi curatat, aspirat controlat de medicul neonatolog.
Indepartarea placentei si suturarea (repararea) uterului este o manevra medicala de rutina, fara riscuri pentru desfasurarea operatiei. Dupa examinarea copilului va puteti vedea micutul.
Se va face sutura plagii operatorii de catre medicul obstetrician, fiecare strat de muschi sau piele fiind inchis. Intre momentul inciziei initiale si nasterea copilului se scurg aproximativ 5 minute. Restul operatiei va mai dura 30-40 minute.

Avantajele nasterii prin cezariana:
• Puteti alege ziua in care vreti sa se nasca bebelusul;
• Operatia prin cezariana se stabileste cu 1-2 saptamani inainte si riscul de a va prinde nepregatita este foarte mic;
• Nu simtiti durerile travaliului;
• Perineul ramane „neatins”.

Dezavantajele nasterii prin cezariana:
• Sunt taiati atat peretele abdominal, cat si uterul;
• Tranzitul intestinal poate fi reluat mai greu;
• Se mareste riscul infectiilor;
• Imediat dupa operatia prin cezariana puteti doar sa beti lichide;
• Se pierde de 2 ori mai mult sange decat la nasterea naturala;
• Durerile pe care le veti simti dupa nastere sunt mai mari, ele necesitand tratament cu analgezic,
• Veti cobori mai greu din pat in primele zile;
• Sarcinile ce vor urma trebuie sa fie planificate la un interval mai mare de timp.


Trimite un mesaj către Spital Privat Euromaterna Constanta:

 

Titlu mesaj:

Continut mesaj:

*Sunt de acord ca datele mele cu caracter personal trimise prin acest formular să fie procesate de ROmedic.ro și expediate pe email către Spital Privat Euromaterna Constanta.

*Câmpuri obligatorii.