Toxice

Efectele poluării asupra organismului

Poluarea este introducerea în mediu a substanțelor sau a factorilor care provoacă efecte nedorite și potențial dăunătoare asupra sănătății oamenilor, a ecosistemelor și a mediului în general. Aceste substanțe pot proveni din diverse surse, cum ar fi emisiile industriale, vehiculele, activitățile agricole sau deșeurile. Po...

Arsenicul din alimente

Arsenicul este un element chimic din tabelul periodic, cu simbolul As și numărul atomic 33. Este un metaloid, ceea ce înseamnă că are caracteristici intermediare între metale și nemetale. Arsenicul poate fi găsit în natură sub formă de compuși chimici și are o istorie îndelungată de utilizare în industrie, m...

Ftalații

Ftalații sunt un grup de compuși chimici organici utilizați în principal ca plastifianți în producția de materiale plastice. Ei ajută la conferirea flexibilității, rezistenței și durabilității materialelor plastice. Cu toate acestea, au existat preocupări cu privire la potențialul lor de a elibera substanțe chimice toxice...

Cum afectează alcoolul creierul - pe termen scurt și lung (studii)

Multă lume bea alcool pentru a se relaxa alături de prieteni sau în scop de socializare. Însă prea mult alcool poate afecta sănătatea inclusiv creierul, pe termen scurt și lung. Iată care sunt efectele pe termen scurt și efectele pe termen lung ale alcoolului asupra creierului.Ce efecte are alcoolul asupra creierului, pe termen ...

Intoxicația cu diluant

Intoxicația cu diluant reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, cu potențiale consecințe devastatoare asupra sănătății individuale și a comunităților. Diluanții sunt substanțe chimice utilizate pentru subțierea sau dizolvarea altor substanțe, cum ar fi vopsele, adezivi, lacuri sau uleiuri. Chiar dacă utilizarea diluanț...

Toxice vs toxine - clarificare și explicații

Termenii „toxice” și „toxine” sunt două cuvinte diferite care se referă la concepte distincte din domeniul științific și medical. Toxinele și substanțele toxice reprezintă amenințări potențiale pentru organismele vii, inclusiv pentru oameni, deoarece pot provoca diverse afecțiuni sau intoxicații. Există import...

Etnobotanice - efecte, riscuri, dependența, tratament

Etnobotanicele sunt substanțe psihoactive sintetizate în laborator și utilizate în mod tradițional în diferite culturi pentru efectele lor halucinogene sau stimulatoare. Promovate drept alternative mai sigure la drogurile clasice, etnobotanicele sunt droguri sintetice cu compoziție modificată, în general pentru a putea ...

Renunțarea la alcool - ce trebuie să știi, sfaturi utile și strategii

Renunțarea la alcool este un pas important pentru cei care vor să își îmbunătățească sănătatea fizică și mentală. Alcoolul poate afecta negativ majoritatea organelor interne, inclusiv ficatul, creierul și inima, și poate duce la probleme de sănătate de lungă durată, precum ciroza hepatică, tulburări psihice și depen...

Supradozajul de niacină (intoxicația cu vitamina B3)

Niacina, cunoscută și sub denumirea de vitamină B3, reprezintă un compus hidrosolubil, răspândit în mod natural în unele alimente sau comercializat sub formă de suplimente alimentare. Niacina poate adopta diverse forme, cele mai frecvent întâlnite fiind acidul nicotinic și nicotinamida. Acidul nicotinic și nico...

Efectele plasticului ajuns în organismul uman (nanoplastic şi microplastic)

În ultimii ani au apărut tot mai multe studii cu privire la prezența microplasticului și nanoplasticului în organismul uman. Încă nu se știe ce efecte există la expunerea pe termen lung, studiile concluzionând doar prezența particulelor în organismul unor animale și a omului. În continuare vom discute des...

Riscurile mucegaiului din locuinţe şi cum poţi scăpa de mucegai

Mucegaiul produce multe probleme, afectând atât pereții cât și starea de sănătate, prin ingestia sporilor. (1, 2) Care sunt riscurile mucegaiului în locuință Expunerea la sporii de mucegai pot cauza reacții alergice precum strănut, mâncărimi, tuse, rinoree (secreții nazale), dificultăți respiratorii, dureri...

Top 10 cele mai toxice băuturi

Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai toxice băuturi pe care le întalnești în fiecare zi, această listă te va ajuta să te ferești conștient de ele. Acestea nu par a avea efecte negative, dar secretul se ascunde în lista de ingrediente! ...

Ambalajele de aluminiu sunt toxice? (ce spun studiile)

Aluminiul are o culoare alb-argintie, iar greutatea este una ușoară comparativ cu alte metale. Aceste caracteristici îi oferă un avantaj în industria alimentară, fiind folosit pentru a confecționa doze de suc, tigăi și alte ustensile care intră în contact cu alimentele pe care le consumăm. Sunt toxice ambalajele de alu...

Chimicalele din haine

Chimicalele din haine sunt produse chimice utilizate pe tot parcursul procesului de fabricare a textilelor pentru a crea fibre și pentru înălbirea și vopsirea țesăturilor. Chiar și îmbrăcămintea fabricată din fibre „100% naturale” conține încă o mulțime de substanțe chimice atunci când este pusă pen...

Semne că te intoxici cu suplimente

Cu toții învățăm ce înseamnă prea multe sarmale sau prea multe halbe de bere. Din păcate, ne este dificil să înțelegem că excesul este posibil și în cazul vitaminelor și suplimentelor alimentare. Și în acest caz mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Prea multe vitamine pot cauza efecte secundare i...

Consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene – factori de risc

Antiinflamatoarele nonsteroidiene sunt printre cele mai cunoscute medicamente și administrate de un număr foarte mare de pacienți din întreaga lume, în deosebi pentru efectul lor analgezic, antiinflamator și antipiretic, atât la adulți cât și la copi...

Efectele consumului exagerat de antibiotice

Secolul XX este marcat de unul dintre cele mai importante progrese înregistrate de domeniul medical de-a lungul timpului: descoperirea și utilizarea primelor antibiotice. În sens larg, antibioticele reprezintă substanțe active utilizate cu succes în tratamentul proceselor infecțioase de natură bacteriană. Cu toate acestea, &...

Riscul de intoxicație cu vitamine și minerale la suplimentarea pe termen lung

Vitaminele reprezintă componente esențiale pentru desfășurarea metabolismului în mod normal. Pentru că în majoritatea lor foarte puține vitamine pot fi sintetizate de organism, cu excepția vitaminei D, este necesară adoptarea unei diete echilibrate, pentru a preveni anumite afecțiuni ce pot să apară prin deficitul acestora (1...

Topul otrăvirilor - cele mai frecvente cazuri de otrăvire

Otrăvirea este reprezentată de ansamblul de perturbări funcționale şi structurale apărute la nivelul organismului în urma introducerii unor substanțe toxice. Introducerea substanțelor toxice în organism care generează ulterior otrăvirea se poate realiza prin ingestie, prin inhalare, prin aplicarea locala la nivelul pielii sau ...

Topul celor mai iradiante explorări (radiografie pulmonară, CT și altele)

Unele explorări medicale sunt surse artificiale de radiații ionizante la care pacienții se expun, însă acestea sunt de intensitate mai mică decât alte radiații de fond de pe întreaga planetă. Înainte de aplicarea unei astfel de proceduri, sunt întotdeauna puse în balanță riscurile și beneficiile expuner...

Compușii organici volatili din jurul nostru - ce sunt și ce riscuri implică

Sute de articole de uz casnic, inclusiv mobilier, vopsea și electronice, emit compuși organici volatili sau COV, care, atunci când sunt prezente în cantități ridicate, pot duce la riscuri mari pentru sănătate. Compușii organici volatili sunt gazele care sunt emise în aer prin produse sau procese. Unii COV pot provoca cancer...

Bioterorismul și armele biologice moderne

Considerat o amenințare gravă la adresa securității internaționale, bioterorismul reprezintă o urgență de sănătate publică, efectele unui atac bioterorist fiind, de cele mai multe ori, unele catastrofale. Atacul bioterorist constă în eliberarea intenționată a unor agenți biologici infecțioși, cunoscuți sub denumirea de arme ...

Detoxifierea ficatului - o abordare științifică

Plantele sunt o parte esențială din dietă și multe componente au efect la nivel hepatic. Anumite produse derivate din plante pot aduce un plus nutrițional și medical în bolile hepatice. Prevenția pe bază de dietă sau tratamentul bolilor hepatice pe bază de suplimente...

Gaze și vapori iritanți

Gazul reprezintă o stare a materiei care nu are formă proprie şi care datorită proprietății sale de expansiune, ocupă uniform tot spaţiul pe care îl are la dispoziţie, atât timp cât asupra lui nu acţionează forţe din exterior. Vaporii reprezintă forma gazoasă a unei substanţe care în mod normal este lichidă....

Plante toxice din jurul nostru și cum ne pot afecta

Majoritatea substanțelor otrăvitoare provin de la nivelul plantelor care, prin acțiunea genotoxică, hepatotoxică şi fototoxică, pot duce la decesul persoanei care intră în contact cu ele timp îndelungat.Intoxicația cu astfel de plante se realizează deseori pe cale digestivă şi mai rar prin atingere sau pe cale respiratorie.U...

Efectele poluării asupra organismului

Poluarea aerului este o preocupare majoră în prezent, care are un impact toxicologic grav asupra sănătății umane și asupra mediului. Acest fenomen are o serie de surse de emisii diferite, dar autovehiculele și procesele industriale sunt principalele cauze ale poluării aerului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, șase pol...

Intoxicația alimentară

Intoxicația alimentară apare ca urmare a consumului de mâncare stricată, contaminată cu bacterii sau care a venit în contact cu substanțe toxice. Potrivit rapoartelor oficiale 1 din 10 persoane trec printr-o intoxicație alimentară în fiecare an. (1) Mâncarea poate fi contaminată din mai multe motive: (2) • modul...

Căpșunile și pesticidele. Chiar sunt periculoase pentru consum?

Anual, organizația non-profit Environmental Working Group (EWG) a cărei preocupare vizează conservarea mediului și a sănătății umane, formulează 2 liste de alimente: „Dirty Dozen”, în care sunt enunțate în ordinea descrescătoare a conținutului de reziduuri de pesticide 12 fructe și legume „murdare”, ...

Riscurile disruptorilor endocrini din mediu și alimente

Disruptorii endocrini se găsesc peste tot în jurul nostru, în prezent existând peste 100,000 de substanțe sintetizate de om, dintre care circa 800 sunt suspectate a avea proprietăți disruptoare ale sistemului endocrin. Perturbatorii endocrini se regăsesc în grupul poluanților organici persistenți – substanțe ca...

Știi la ce toxice te expui dacă atingi bonurile de la cumpărături?

Un grup de cercetători din cadrul Universității din Alberta (Canada), în colaborare cu Universitatea Stockholm a remarcat prin intermediul unui studiu restrâns faptul că, la oameni, bisfenolul A ajuns în organism prin expunere cutanată se excretă mult mai greu decât în cazul în care acesta este ingerat. &Ic...

Sulfiții din alimentație

Te-ai întrebat de ce se regăsește pe unele etichete mențiunea „acest produs conține sulfiți”? Vinul roșu îți provoacă dureri de cap? Probabil ți s-a spus că sulfiții sunt de vină. Află adevărul despre sulfiți din articol:...

Reziduurile de pesticide din legume și fructe

Sunt reziduurile de pesticide din fructe și legume periculoase pentru sănătatea noastră? Cine ne protejează de aceste riscuri și care sunt acestea aflați din articol. ...

Efectele aluminiului asupra sănătății

Aluminiul este un element chimic ce se găsește din abundență în natură, sub diverse forme. Pătrunde în organismul nostru prin inhalare, ingerare (din alimentele în care ajunge în urma migrării din apă sau sol, sau din alte surse cum ar fi vase, usten...

Hormonii de creștere din produsele de origine animală

Utilizarea hormonilor în industria cărnii și a produselor lactate reprezintă în continuare un subiect controversat în privința posibilelor efecte asupra sănătății. Pentru mai multe detalii citiți articolul. ...

Bisfenol A (BPA)

Bisfenol A este un compus chimic controversat, iar subiectul continuă să fie intens dezbătut, în ciuda numeroaselor experimente și studii efectuate în ultimul deceniu. De ce este considerat periculos și cum putem evita expunerea la această substanță?...


Data actualizare: 13-10-2015 | creare: 13-10-2015 | Vizite: 3165
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!