Toxine direct de pe gratarul din fata casei

Data publicării: 02-05-2007

Modul de preparare a alimentelor este la fel de important precum acestea - afirma oamenii de stiinta si dovedesc cat de usor ne putem expune actiunii substantelor periculoase, informeaza ziarul Rzeczpospolita.
Daca nu vream sa ne periclitam sanatatea, ar trebui sa evitam consumul de carne la gratar si prajita. in dorinta de a ne ingriji, trebuie sa cautam intotdeauna mancaruri fierte si inabusite. in caz contrar putem grabi procesul de imbatranire si de apartie a unor boli grave.
    La aceste concluzii au condus rezultatele cercetarilor unei echipe de la Mount Sinai School of Medicine din New York, publicate in editia de aprilie a "Journal of Gerontology: Medical Sciences".
    Dupa cum dovedesc cercetatorii americani, organismul absoarbe din mancarea prajita si facuta la gratar substante care, in cantitate mare, actioneaza precum toxinele. Este vorba despre produsi finali de glicare avansata (AGE), aparuti ca urmare a interactiunii dintre proteine si zaharuri la nivelul alimentatiei.
    Acumulandu-se, acestia pot provoca distrugeri la scara asemanatoare cu grasimile trans, renumite deja pentru actiunea lor negativa (aparute in timpul prelucrarii tehnologice, reduc nivelul asa numitului colesterol bun, ridicandu-l pe cel rau si incurajand dezvoltarea bolilor cardiace). Prezenta crescuta a AGE este legata de aparitia unor inflamatii diverse, rezistente la insulina, lucru care poate duce la diabet, boli vasculare si renale, ba chiar si la Alzheimer.
    ""Societatea ar trebui informata despre continutul daunator de AGE din alimente. La fel ca in cazul grasimilor trans"", a afirmat conducatoarea cercetarilor, dr. Helen Vlassar. Dupa cum adauga ea, dificultatea excluderii din alimentatie a produsilor de glicare avansata se datoreaza faptului ca ei dau gust si aroma speciale mancarurilor. Dd. Valssar le numeste iluzorii.
    ""Sunt legaturi chimice foarte periculoase. Provoaca distrugerea tesuturilor si organelor"", afirma dr. Sa"aed Bawa, expert in profilaxia alimentatiei in cazul bolilor de civilizatie, de la Catedra de Dietetica a scolii Superioare de Economie Rurala din Varsovia. Ele apar ca urmare a prelucrarii termice a alimentelor, mai concret a expunerii lor la actiunea temperaturilor foarte ridicate.
    Produsii finali de glicare avansata apar si in organismul omului, iar concentratia lor creste odata cu inaintarea in varsta. Cunoscand acest lucru, cercetatorii americani au realizat un experiment. La el au participat 172 de barbati si femei sanatosi. Ei au fost impartiti in doua grupe de varsta: 18-45 de ani si 60-80 de ani. Testele au aratat ca, la persoanele in varsta, concentratia de AGE era in medie cu 35 la suta mai mare decat la cele tinere. Dar prezenta mai mare a AGE s-a inregistrat si la persoanele care opteaza adesea pentru alimente pregatite la temperaturi ridicate. Oamenii de stiinta au fost surprinsi cel mai tare de faptul ca aceasta dependenta caracteriza si oamenii tineri.
    Potrivit cercetatoarei americane dr. Helen Vlassar, limitarea consumului de substante daunatoare macar la jumatate poate avea rezultate importante. in acest fel, ne vom putea bucura de o sanatate mai buna, de o viata mai lunga, dar si de vitalitate la varste inaintate
Sursa: Rompres, 02-05-2007, Vizualizari 617
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.