Transplant de cornee

©

Autor:

Revizuit de:

Transplantul de cornee, grefa de cornee sau keratoplastia penetranta reprezinta o procedura chirurgicala in care corneea afectata este inlocuita cu tesut corneean prelevat de la un individ decedat, fara conditii patologice care sa afecteze stabilitatea tesutului donat.

Corneea
este partea transparenta a ochiului din fata irisului si a pupilei. Procedura chirurgicala este efectuata de catre un chirurg oftalmolog.

Primul transplant de cornee a fost efectuat in 1905. Folosirea microscopului ajuta chirurgul in tehnica prin magnificarea campului chirurgical, in timp ce noile descoperiri in privinta materialelor folosite fac posibila sutura mai fina decat firul de par uman.

Succesul transplantului de cornee a crescut datorita aparitiei bancilor de cornee. Acestea colecteaza, prepara, conserva si distribuie corneea in diferite tari ale lumii.

Indicatiile transplantului de cornee

  • Optice: pentru a ameliora acuitatea vizuala prin inlocuirea tesutului opac sau distrus cu tesut corneean transparent sanatos de la donor. Indicatia ce mai frecventa in aceasta categorie este keratopatia buloasa pseudofakica, urmata de keratoconus, degenerarea corneeana, keratoglobus si distrofia, precum si keratita si trauma cu cicatrizare.
  • Reconstructiva/tectonica: pentru a prezerva anatomia corneei si integritatea acesteia la pacientii cu ingrosare stromala, descemetocel sau pentru a reconstrui integritatea anatomiei ochiului dupa perforarea corneei.
  • Terapeutica: pentru a inlatura tesutul corneean inflamat care nu raspunde la tratamentul cu antibiotice sau antivirale.
  • Cosmetic: pentru a ameliora aspectul pacientilor cu cicatrici corneene.

Examinarea preoperatorie

In cele mai multe cazuri pacientul va fi examinat oftalmologic cu cateva luni inainte de interventie. Medicul va explica situatia si optiunile terapeutice cu pacientul. Interventia va avea loc in momentul in care se gaseste tesut donor de inalta calitate si care sa se potriveasca.

Procedura de transplant

Pacientul este anesteziat general. Fata acestuia este acoperita cu ajutorul unui camp steril ce lasa expus doar ochiul. Se plaseaza un blefarostat pentru pleoape pentru a le mentine deschise si lubrifiant pe globul ocular pentru a preveni uscarea. Un dispozitiv circular de taiere denumit trefin se plaseaza pe cornee pentru a o taia sub forma unui disc circular. Din corneea donorului este taiat un disc similar. Grefa corneeana este plasata pe globul ocular al primitorului si suturata circular. Camera anterioara a ochiului este apoi refacuta prin injectarea cu o canula a unui lichid steril.

Se prescrie un tratament cu antibiotice si antiinflamatorii, iar ochiul este pansat pana a doua zi.

Noile tehnici actuale permit inlaturarea doar a regiunii afectate a corneei - discutam aici despre transplantul latelar anterior ( DALK, Big – Bubble DALK) sau lamelar posterior (DSAK, DMEK). Laserul femtosecunda este din ce in ce mai folosit in transplantul cornean, pentru a realiza o potrivire cat mai exacta intre donor si receptor.

Riscurile interventiei

Unul dintre principalele riscuri este cel de infectie. Deoarece corneea nu prezinta vase de sange, aceasta se vindeca mai lent decat o taietura in piele. In timp ce se vindeca, plaga corneeana poate fi infectata de diverse microorganisme. Riscul este diminuat prin profilaxia antibiotica folosind picaturi oculare.
Rejetul cornean
poate aparea oricand dupa transplantul de cornee, chiar si la ani dupa interventie. Cauza variaza, dar se suspecteaza leziunile noi si traumatismele. Tratamentul poate fi medical sau chirurgical, in functie de caz.

Transplantul de cornee artificiala

Keratoproteza Boston este cea mai larg folosita cornee sintetica, cu peste 900 de proceduri efectuate in toata lumea in 2008. Keratoproteza este o procedura chirurgicala in care o corneea distrusa sau bolnava este inlocuita de una artificiala. In timp ce transplantul clasic foloseste tesut de la un donor uman, in aceasta tehnica se foloseste o cornee artificiala. Chirurgia se efectueaza pentru a reinstaura vederea la pacientii care sufera de defecte congenitale, infectii, leziuni si arsuri ale globului ocular.

Keratoprotezele sunt facute din material plastic transparent cu toleranta tisulara maxima si proprietati optice. Variaza ca design, dimensiuni si tehnica de implantare.

Indicatiile de keratoproteza cuprind urmatoarele:
  • tratamentul pacientilor a caror vedere este sub 20/400 la ochiul afectat
  • pacientii care au mai multe esecuri la transplantul corneean uman 
  • pacientii fara boli autoimune, defecte congenitale si alte probleme ale ochilor.

Corneea AlfaCor este o cornee sintetica formate dintr-un lizereu periferic si o regiune centrala transparenta. Aceste doua parti componente sunt conectate la nivel molecular printr-o retea interpenetranta polimerica facuta din poly-2-hidroxitetil metacrilat. Este o cornee acceptata de organizatiile mondiale medicale. Avantajele corneeei sintetice sunt reprezentate de biocompatibilitate, iar reteaua dintre cele doua componente previne complicatiile.
Sunt indicate pentru pacientii care au efectuat doua transplanturi de cornee clasice si care au esuat, la care a intervenit rejectul de grefa si care prezinta cornee inalt vascularizata impiedicand transplantul.

Tehnica corneei AlfaCor implica doua parti. In prima, corneea artificiala este implantata sub tesut. In cea de-a doua dupa vindecarea pe parcursul a catorva luni membrana care acopera corneea este inlaturata permitand ochiului sa vada. Sunt necesari ochelari pentru a optimiza vederea.

Osteo-odonto-keratoproteza, cunoscuta si drept procedura „dinte in ochi”, este o tehnica medicala de refacere a vederii in cazurile cele mai severe ale afectarii suprafetei corneene. Cuprinde inlaturarea unui dinte de la un donor sau de la pacient. Din dinte este taiata o lama de tesut, este gaurita si potrivita ocular. Lamina este cultivata in obrazul pacientului pentru o perioada de cateva luni de zile si apoi implantata in ochi. Rezulta un complex dinte-os-cilindru optic care este implantat in obrazul pacientului pentru a dezvolta o noua vascularizatie. La cateva luni acest implant este inlaturat din obraz si implantat in ochi. Pacientul va putea vedea prin cilindrul plastic.

Prognostic

Cand scopul transplantului de cornee este ameliorarea acuitatii vizuale, prognosticul este dependent de starea de sanatate a globului ocular. Daca acesta este normal, recuperarea vederii este posibila.

Data actualizare: 19-09-2014 | creare: 24-02-2010 | Vizite: 15412
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Corneea dezvoltată din propriile celule ar putea fi o soluție la deficiențele de vedere
  • Administrarea antibioticelor oftalmologice intracornean
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum