TRAPT - măsurarea nivelului de relaxare oferită de zonele verzi din oraș

Autor:

TRAPT - măsurarea nivelului de relaxare oferită de zonele verzi din oraș
Ultimele cercetări sugerează o legătură între nivelul de relaxare și liniște pe care îl oferă mediul și reducerea stresului, starea de bine și ameliorarea durerii. În timp ce spațiile verzi și liniștite oferă relaxare, cele cu mult zgomot, trafic și grafitti dimpotrivă, contribuie la scăderea acesteia. Până acum arhitecții urbani din marile orașe, implicați în crearea de zone și spații verzi, au putut doar să presupună impactul pe care această măsură l-ar avea asupra stării de bine.

Cercetătorii de la Centrul Bradford pentru Mediul Sustenabil (UK) au creat primul instrument care poate măsura nivelul de relaxare pe care spațiile publice îl oferă locuitorilor, despre care autorii consideră că ar putea fi de un real ajutor arhitecților, designerilor și inginerilor de mediu în luarea deciziilor privind spațiile publice. Instrumentul, numit TRAPT - Tranquillity Rating Prediction Tool, folosește trei măsurători ale mediului, respectiv sunetele din jur, peisajele și factorii naturali – copacii, tufișurile, florile și apa. Toate aceste elemente sunt procesate și oferă un scor între 0 și 10.

Autorii consideră că acest sistem ar putea ajuta atât arhitecții, dar și pe susținătorii mediului și pe locuitori în a convinge autoritățile despre necesitatea de a planta mai mulți arbori și plante în orașe și de a nu fi tăiați cei deja existenți. În final, astfel de măsuri ar putea ajuta împotriva unor amenințări precum supradezvoltarea unei zone, defrișarea, densificarea traficului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Urban Forestry and Urban Greening.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-07-2017 | creare: 04-07-2017 | Vizite: 305
Bibliografie
Greening the city: A measurement for a mindful environment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170703121025.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK