Tratamentul agresiv în cancerul de prostată în faza incipientă este, de obicei, "inutil" (studiu)

Data publicării: 14-07-2017

Intervenţia chirurgicală ar oferi beneficii "neglijabile" multora dintre bărbaţii diagnosticaţi cu cancer de prostată în faza incipientă, conform concluziilor unui studiu efectuat timp de 20 de ani în Statele Unite, informează joi Xinhua.

În cazul acestor bărbaţi, care constituie majoritatea cazurilor de cancer de prostată diagnosticate recent, chirurgia nu a prelungit viaţa şi de multe ori a dus la complicaţii serioase precum infecţii, incontinenţă urinară şi disfuncţii erectile, potrivit cercetării publicate miercuri în "The New England Journal of Medicine".

"Acest studiu confirmă faptul că de obicei tratamentul agresiv este inutil", a subliniat într-o declaraţie Gerald Andriole, director în cadrul Diviziei de Chirurgie Urologică al Universităţii Washington, coautor al cercetării.

"Sperăm că descoperirile îi vor ţine departe pe medici de la a recomanda chirurgia sau radiaţiile pacienţilor cu cancer de prostată în fază incipientă şi că îi vor ţine totodată departe pe pacienţi de la a considera că acestea sunt necesare", a completat el.

Potrivit lui Andriole, 70% dintre pacienţii recent diagnosticaţi cu cancer de prostată se află în fazele incipiente, ceea ce înseamnă că tumoarea este izolată în glanda prostatică şi că aceştia au tumori non-agresive.

Pentru a evalua potenţialele beneficii ale intervenţiei chirurgicale, oamenii de ştiinţă au ales în mod aleatoriu 731 de bărbaţi din Statele Unite având cancer localizat la prostată; în perioada 1994 - 2002, unii dintre ei au suferit o intervenţie chirurgicală, iar ceilalţi au fost monitorizaţi. Vârsta medie a subiecţilor a fost de 67 de ani la momentul înrolării în studiu.

Dintre cei 364 de bărbaţi care au fost operaţi de cancer la prostată, 223 - sau 61% - au decedat din alte cauze în timpul celor până la 20 de ani de observaţii, în comparaţie cu 245 de bărbaţi - sau 66% - din grupul de observaţie.

27 de bărbaţi - sau 7% - din grupul care a suferit intervenţii chirurgicale au decedat ca urmare a cancerului de prostată, în comparaţie cu 42 de bărbaţi - sau 11% - din grupul de observaţie.

De asemenea, dintre bărbaţii trataţi prin intervenţie chirurgicală, 53 - sau 15% - au suferit de disfuncţie erectilă, iar 63 - sau 17% - au raportat incontinenţă urinară. 45 de subiecţi au dezvoltat alte complicaţii.

Totuşi, datele au demonstrat că intervenţia chirurgicală ar putea contribui la scăderea ratei mortalităţii în cazul unor bărbaţi, în special la cei care au o speranţă de viaţă mare şi risc intermediar de cancer de prostată.

În cazul bărbaţilor cu risc mare de cancer de prostată, chirurgia este de asemenea de multe ori benefică, la fel şi alte tratamente precum radioterapia, a adăugat Andriole, potrivit sursei citate.
Sursa: Agerpres, 14-07-2017, Vizualizari 221
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.