Tratamentul cancerului de san

Data publicării: 24-04-2007

Tratamentul neoadjuvant este administrat inaintea tratamentului chirurgical in cazul cancerului de san si cuprinde chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie.

Tratamentul adjuvant se asociaza tratamentului chirurgical. Pentru prevenirea recurentei si cresterea sansei de supravietuire pe termen lung, el include chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, tratament cu produse biologice.
    Tratamentul de linia intai pentru cancerul de san metastatic este primul administrat la recaderea bolii. Daca boala recade dupa tratament de linia intai, este recomandat tratamentul de linia a doua.
    Studiul de faza a treia este studiul clinic inainte de autorizarea de punere pe piata a unui medicament nou. Indicatia noua sau dozaj nou si include o populatie mare de pacienti. De obicei evalueaza medicamente noi in comparatie cu terapiile standard utilizate. Rezultatele acestor studii furnizeaza informatii incluse in prospect si rezumatul caracteristicilor produsului.
    Rezultatul caracteristiclor produsului este documentul oficial al medicamentului aprobat de autoritatile din domeniu. Documentul contine informatii complete pentru prescriere, indicatii terapeutice, doze si mod de administrare, contraindicatii, atentionari si precautii speciale pentru utilizare, interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune, reactii adverse, proprietati farmacologice si farmaceutice.
    Studiul pivotal este studiul clinic pe baza rezultatelor carora autoritatile in domeniul medicamentului aproba sau nu un medicament sau o noua indicatie.
    Rata hazardului este un parametru statistic utilizat in studii clinice. Este o cifra exacta ce defineste dimensiunea, valoarea beneficiului terapeutic. De exemplu, perioada de supravietuire sau riscul de deces in oncologie.
    Dr. Dana Stanculeanu a mentionat ca este foarte important sa existe cat mai multe studii facute in plan international si in care sa fie inclusa si Romania pentru ca, astfel, un numar mai mare de pacienti pot avea acces la terapiile moderne. Ea a precizat ca introducerea in aceste studii nu inseamna ca se fac experiente pe bolnavi, ci aceste studii se fac dupa multi ani de cercetare, la finalul carora medicamentul a fost indicat pentru utilizarea la oameni.
    Dr. Dana Stanculeanu a subliniat ca, cu cat sunt mai multe studii la noile molecule care sunt si foarte scumpe din cauza cercetarii care costa foarte mult, cu atat cei care nu pot sa-si permita pot sa aiba un acces mai mare la tratament. Si includerea in aceste studii insa presupune respectarea unor criterii care se stabilesc de catre o comisie specializata.

Sursa: Rompres, 24-04-2007, Vizualizari 1304
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.