Tratamentul si ingrijirea unei persoane in coma

Tratamentul si ingrijirea unei persoane in coma

©

Autor:

Tratamentul si ingrijirea unei persoane in coma

Coma este o afecÈ›iune severă a creierului, care presupune perturbarea totală, iar în cele din urmă abolirea funcÈ›iilor somatice, în timp ce funcÈ›iile vegetative pot fi conservate. În comă se produce sistarea bruscă ÅŸi persistentă a vigilenÈ›ei ÅŸi a stării de conÅŸtiență, cu pierderea cunoÅŸtiinÈ›ei.

Pot fi descrise cazuri particulare de comă, cu păstrarea cunoÅŸtinÈ›ei, în acest context fiind implicată atât scoarÈ›a cerebrală, cât ÅŸi alte elemente structurale învecinate ei (formaÈ›iunile subcordiale ÅŸi mezodiencefalice). [1], [2], [3]

Primul ajutor în cazul persoanelor aflate în comă

În cazul persoanelor depistate în stări comatoase este necesară luarea măsurilor de urgență prin realizarea următoarelor obiective:

  • Prevenirea apariÈ›iei insuficienÈ›ei respiratorii acute. În cazul bolnavilor aflaÈ›i în stare de comă se recomandă respectarea unor măsuri de prevenire a obstrucÈ›iei căilor aeriene: bolnavul trebuie poziÈ›ionat în decubit dorsal cu capul în hiperextensie, respectiv în decubit lateral în cazul în care există risc de apariÈ›ie a vărsaturilor, se elimină mucozitățile ÅŸi eventualele resturi de mâncare din cavitatea nazală, se recomandă scoaterea protezei dentare, plasarea pipei Guedel în spaÈ›iul orofaringian pentru prevenirea căderii limbii spre posterior (risc de asfixie). În cazul bolnavilor aflaÈ›i în stop cardio-respirator se recomandă iniÈ›ierea resuscitării.
  • Crearea unui abord venos, care va fi util ulterior pentru administrarea medicaÈ›iei de salvare ÅŸi a soluÈ›iilor perfuzabile.
  • Întreruperea hemoragiei. În cazul bolnavilor cu hemoragie (secundară unor accidente, agresiuni fizice, intervenÈ›ii chirurgicale, etc.) se realizează hemostaza ÅŸi se administrează mască sangvină pentru înlocuirea sângelui pierdut.
  • Monitorizarea permanentă a funcÈ›iilor vitale. În cazul bolnavilor aflaÈ›i în comă se recomandă monitorizarea continuă a frecvenÈ›ei cardiace, a tensiunii arteriale, a frecvenÈ›ei respiratorii, a diurezei, a saturaÈ›iei în oxigen in sângele arterial sau periferic. De asemenea, este necesară urmărirea funcÈ›iilor vegetative, se urmăreÅŸte aspectul tegumentelor (cianoza periferică poate fi un semn de hipoxie secundară stopului cardio-respirator), reflexul de deglutiÈ›ie, mărimea pupilelor, comportamentul bolnavului. [1], [2], [3], [4], [5]


Măsuri de îngrijire a bolnavilor în comă

Bolnavul aflat în stare de comă trebuie plasat într-o cameră cu o temperatură cuprinsă între 18 ÅŸi 20 grade Celsius, într-un pat dotat cu saltea pneumatică compartimentată, prevăzută cu apărători laterale ÅŸi utilaje auxiliare, care au rolul de a preveni căderea ÅŸi lovirea bolnavului, în cazul în care acesta devine agitat.


Bolnavul trebuie poziÈ›ionat în decubit dorsal, cu capul rotit spre partea laterală, pentru a împiedica căderea limbii spre glotă, prevenind astfel asfixia. De asemenea, poziÈ›ia de decubit lateral stâng sau drept poate fi adoptată, pentru facilitarea drenajului secreÈ›iilor aflate în cavitatea bucală, în cazul bolnavilor cu diferite afecÈ›iuni cronice ale tractului respirator. În cazul bolnavilor care ÅŸi-au păstrat cunoÅŸtinÈ›a, poate fi adoptată poziÈ›ia semiÅŸezândă, în lipsa altor contraindicaÈ›ii.


Este absolut necesară asigurarea funcÈ›iei respiratorii ÅŸi permeabilizarea căilor aeriene superioare. În cazul hipersecreÈ›iilor traheobronÅŸice se recomandă eliminarea acestora prin aspirare cu seringa Guyon sau cu aparatul de aspirare a secreÈ›iilor. Se asigură libertatea căilor respiratorii ÅŸi evitarea căderii limbii spre posterior, prin hiperextensia capului. În cazul bolnavilor cu saturaÈ›ie în oxigen (SaO2) scazută sub 55%, precum ÅŸi în caz de apariÈ›ie a semnelor de hipoxie (cianoza extremităților, cianoza buzelor, cianoză periorală, etc.), se indică oxigenoterapie.


În cazul bolnavilor cu febră, se recomandă administrarea de antipiretice (Ibuprofen, Paracetamol) ÅŸi împachetări reci.


Bolnavii care prezintă vărsături, trebuie poziÈ›ionaÈ›i în decubit lateral, cu capul întors pe o parte, pentru a favoriza eliminarea lichidului de vărsătură ÅŸi evitarea aspiraÈ›iei.


Se recomandă montarea unei sonde vezicale, pentru monitorizarea diurezei. Se indică spălarea zilnică a sondei cu soluÈ›ie de acid boric 3% preîncălzit la 36 grade Celsius, pentru evitarea infectării sondei.


În cazul bolnavilor cu constipaÈ›ie, se recomandă efectuarea clismelor evacuatoare. În cazul bolnavilor meteorizaÈ›i, se realizează aspiraÈ›ie gastrică pentru evacuarea stomacului ÅŸi a intestinelor. De asemenea, se recomandă plasarea unui tub de gaze la nivel rectal (pentru eliminarea gazelor), care va fi îndepărtat dupa doua ore, pentru a preveni astfel apariÈ›ia escarelor.


Este necesară toaletarea zilnică a bolnavilor aflaÈ›i în comă. AceÅŸtia vor fi spălaÈ›i pe segmente, pentru a preveni apariÈ›ia infecÈ›iilor.
Igienizarea cavității bucale se poate realiza prin spălarea de doua ori pe zi a gurii cu un tampon cu vată îmbibat în ceai de muÅŸeÈ›el sau în solutie de acid boric 1%. Se recomandă îndepartarea protezei dentare. Toaletarea buzelor, a gingiilor ÅŸi a limbii se va realiza prin spălare cu glicerină boraxată. Pentru evitarea fisurilor care pot apărea la nivelul buzelor, se recomandă aplicarea de vaselină pe suprafaÈ›a acestora.
Spălarea ochilor se va realiza cu ceai de muÅŸeÈ›el sau acid boric 4%. Pentru a preveni uscarea corneei, se recomandă instilarea de două sau trei ori pe zi a câte o picătură de vitamina A în sacii conjunctivali.
Spălarea părului trebuie realizată la un interval de o săptămână. În cazul femeilor, se recomandă pieptănarea zilnică a părului.


Pentru a preveni apariÈ›ia escarelor, se ecomandă mobilizarea bolnavului la fiecare oră, cu schimbarea frecventă a poziÈ›iei din decubit dorsal în decubit lateral stâng, apoi în decubit lateral drept. De asemenea, se recomandă pudrarea pielii bolnavului cu pudră de talc.

Administrarea alimentației

În cazurile in care reflexul de deglutiÈ›ie este păstrat, se recomandă alimentarea bolnavului pe cale orală. În cazurile in care refluxul de deglutiÈ›ie este abolit, este necesară alimentarea bolnavului pe sonda nazo-gastrică sau prin perfuzie. Se recomandă efectuarea bilanÈ›ului hidric, prin urmărirea lichidelor administrate bolnavului ÅŸi a cantității de urină emisă.


Se recomandă prevenirea tromboembolismului prin masarea frecventă a extremităților şi mobilizarea pasivă a bolnavului. In cazul bolnavului care necesită anticoagulare, se recomandă administrarea de heparină.
În cazul bolnavilor cu hemiplegie, se recomandă prevenirea imprimării unei poziÈ›ii vicioase ale membrelor paralizate, prin mobilizarea pasivă, de trei sau patru ori pe zi a articulaÈ›iilor afectate.


Se recomandă urmarirea continuă a stării de sănătate a bolnavului comatos și identificarea precoce a oricărei modificări patologice: apariția edemelor, modificarea colorației tegumentare, dimensiunea pupilelor, apariția halenei, etc. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Tratamentul administrat persoanelor aflate în comă

Tratamentul administrat în comă depinde foarte mult de etiologia comei (boala care a determinat apariÈ›ia comei).

  • În cazul unui bolnav diagnosticat cu infecÈ›ie a creierului sau a structurilor învecinate, se recomandă administrarea antibioticelor.
  • În comele secundare accidentului vascular hemoragic se administrează factori de coagulare (factorul VII al coagulării recombinat-Novoseven).
  • În caz de hipertensiune intracraniană, se poate administra Manitol 20%.
  • În cazul bolnavilor care prezintă convulsii sau crize epileptice, se pot administra benzodiazepine (precum Diazepam, Midazolam, Lorazepam).
  • În comele secundare accidentului vascular ischemic se recomandă administrarea heparinelor cu greutate moleculară mică (precum Enoxaparină, Dalteparină, Nadroparină, Tinzaparină), a heparinelor nefracÈ›ionate, a Fondaparinei sau a antagoniÈ™tilor vitaminei K (precum Acenocumarol, Warfaină, Fenprocumon, etc.).
  • În coma hipoglicemica se administrează soluÈ›ii perfuzabile de glucoză.
  • În accidentele vasculare severe, fără răspuns la tratamentul medicamentos, se recomandă intervenÈ›ie chirurgicală.
  • În coma hiperosmolară diabetică se administrează insulină pentru combaterea hiperglicemiei.

De asemenea, se indică reechilibrarea hidroelectrolitică a bolnavilor comatoși și tratamentul bolilor asociate. [1], [2], [3], [4], [5]

Data actualizare: 13-08-2018 | creare: 13-08-2018 | Vizite: 18815
Bibliografie
1. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne, Ediția a-XIV-a, Ediția a-II-a în limba română, Editura Teora, București, 2003
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
3. What you need to know about coma, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173655.php
4. Chapter 8 - Management of the comatose patient, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444636003000088?via%3Dihub
5. Coma, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coma/diagnosis-treatment/drc-20371103
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Coma de lungă durată - evoluÈ›ie È™i È™ansele de recuperare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum