Trei motive pentru care nefumătorii fac cancer la plămâni

Data publicarii: 10-11-2016

Circa 20% dintre persoanele care mor în fiecare an din cauza cancerului de plămâni în Statele Unite nu au utilizat niciodată un produs pe bază de tutun, potrivit American Cancer Society. Astfel, deşi această boală este deseori asociată cu fumatul, există şi alţi factori care o pot cauza, informează Medical Daily care prezintă trei moduri în care o persoană poate ajunge să dezvolte această afecţiune chiar dacă nu fumează.

Factorii de mediu joacă un rol major în riscul de cancer de plămâni, potrivit U.S. Environmental Protection Agency, radonul fiind cauza principală a acestei boli în cazul nefumătorilor. Acest gaz radioactiv incolor şi inodor se formează în mod natural ca urmare a degradării elementelor radioactive precum uraniul. Potrivit American Cancer Society, oamenii se pot expune la radon în locuinţele construite pe sol sau pe pietre cu mare încărcătură radioactivă. Gazul poate pătrunde din acestea în clădiri prin crăpăturile existente în pereţi sau în fundaţie. Din acest motiv, oamenii care îşi petrec mult timp în subsolul sau la parterul clădirilor au cel mai mare risc de expunere la radon. În plus, posibilitatea de a dezvolta cancer de plămâni poate creşte pe nesimţite şi în cazul persoanelor care îşi petrec frecvent timpul în locuri în care se fumează.

S-a observat că există o legătură directă între dieta nesănătoasă şi înmulţirea cazurilor de cancer de plămâni. În acest sens, oamenii de ştiinţă au demonstrat că o alimentaţie sănătoasă, în care abundă fructele şi legumele, poate acţiona în vederea protejării de această afecţiune, atât în cazul fumătorilor dar şi a nefumătorilor, după cum arată The American Cancer Society.

În plus, unii indivizi au o predispoziţie genetică pentru a dezvolta cancer de plămâni. Conform The American Cancer Society, unele mutaţii genetice specifice sunt de fapt mai des întâlnite în cazul non-fumătorilor cu cancer de plămâni decât în cel al fumătorilor. De asemenea, potrivit Cancer Treatment Centers of America, indivizii care au un membru al familiei care a avut cancer de plămâni (şi care nu a fumat şi nici nu fumează) au o predispoziţie mai mare de a dezvolta această boală.

Noiembrie este luna informării şi educaţiei privind cancerul de plămâni, subliniază sursa citată.
Sursa: Agerpres, 10-11-2016, Vizualizari 232
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK