Trei ţări europene fac anchete în scandalul oălor contaminate cu fipronil

Data publicarii: 08-08-2017

Procurorii din Germania au lansat o urmărire penală împotriva unor ferme din landul Saxonia Inferioară implicate în scandalul ouălor contaminate, devenind a treia ţară care demarează o astfel de anchetă după Belgia şi Olanda, informează DPA.

Gesa Weiss, purtătoare de cuvânt a procuraturii din Oldenburg, a declarat luni că fermele ale căror ouă au avut rezultate pozitive la testele pentru insecticidul fipronil sunt anchetate în legătură cu suspiciunea de încălcare a legilor privind siguranţa alimentară şi a celor privind hrana animalelor. Oficialul a refuzat să dea mai multe detalii.

Fipronil este un ingredient obişnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor şi căpuşelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă şi rinichii dacă este consumat în cantităţi mari, deşi acest lucru a fost testat numai pe şobolani.

Milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri din Germania, cu excepţia Saxoniei în est.

Există dovezi care sugerează că un producător belgian ar fi adăugat ilegal fipronil la un detergent şi ar fi vândut amestecul unor ferme de păsări din cele trei ţări. Această contaminare a provocat deja pierderi financiare de milioane de dolari.

Ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a criticat decizia Autorităţii naţionale pentru siguranţa alimentară (FASNK) de a nu fi transmis informaţiile despre posibila contaminare de la începutul lunii iunie.

FASNK a spus că nu a informat publicul pentru ca Biroul procurorului ''să îşi poată face treaba''.

Ducarme a declarat luni postului de radio RTBF o investigaţie în curs nu este o scuză pentru păstrarea secretului informaţiilor, adăugând că "protecţia consumatorilor are prioritate".

Belgia a informat prima alte ţări ale Uniunii Europene prin sistemul de alertă al UE privind posibila contaminare, pe 20 iulie. Olanda a notificat UE despre această problemă pe 26 iulie şi Germania pe 31 iulie.

Cele trei ţări şi-au actualizat alertele în weekendul trecut pentru a specifica faptul că ouăle contaminate au fost distribuite în Elveţia, Suedia, Marea Britanie şi Franţa, a declarat Comisia Europeană luni.

În continuare, este de competenţa organismelor naţionale de siguranţă alimentară să ia măsuri suplimentare. Acestea testează acum produsele care conţin ouă, inclusiv maioneză şi îngheţată, pentru a găsi urme de fipronil.

Între timp, activişti pentru drepturile animalelor din Olanda au protestat împotriva sacrificării găinilor contaminate cu fipronil.

''Animalele nu sunt obiecte de unică folosinţă", au spus protestatarii de la şase organizaţii pentru bunăstarea animalelor, subliniind că sacrificarea găinilor nu era necesară pentru că insecticidul se degradează în decurs de patru până la şase săptămâni şi ouăle pot fi apoi din nou folosite.

Potrivit asociaţiei olandeze a agricultorilor LTO, "1 milion sau mai multe milioane de pui" vor fi sacrificaţi în aproximativ 150 de ferme de păsări în zilele următoare.

Mai multe sute de mii de pui au fost sacrificate deja, iar numărul total de animale care vor trebui sacrificate este în continuare neclar.
Sursa: Agerpres, 08-08-2017, Vizualizari 34
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK