Tricomicoza axilara si pubiana

©

Autor: Redacția ROmedic

Tricomicoza axilara si pubiana este o colonizare superficiala bacteriana a foliculilor pilosi axilari si pubieni. Conditia este caracterizata de depozite granulare, galbene, negre sau rosii care adera de baza firului de par.

In timp ce multi pacienti sunt asimptomatici, acestia acuza eruptie axilara sau pubiana, miros neplacut si excrescente pe par. Se relateaza si colorarea roz a transpiratiei - cromhidroza. Leziunile sunt pruritice si pot fi suprainfectate de dermatofiti. Tricomicoza este cauzata de citeva specii de Corynebacterii si nu de fungi, asa cum implica denumirea.

Tratamentul implica ameliorarea hiperhidrozei prin folosirea de agenti de uscare. Se indica clindamicina topica pentru cazurile severe. Complicatiile apar la imunocompromisi si includ septicemia secundara colonizarii cateterelor si plagilor chirurgicale. Recurenta este comuna, dar igiena si tratamentul adecvat fac tratamentul simplu. Prognosticul este excelent.

Patogenie si cauze

Tricomicoza este o afectiune caracteristica firelor de par si glandelor sudoripare din regiunea pubiana si axilara. Organismul cauzativ este Corynebacterium tenuis care prefera mediul umed al regiunilor inghinale si axilare. 33% dintre adultii sanatosi sunt colonizati epidermic de catre aceasta bacterie, dar doar unii dezvolta afectiunea. Factorii de risc pentru tricomicoza cuprind hiperhidroza si lipsa igienei stricte, alaturi de statusul imunosupresat.

Originea exacta a substantei de cement care determina aparitia granulelor colorate de firele de par este inca dezbatuta.

Semne si simptome

Tricomicoza poate afecta orice grup de virsta de la pubertate pina la senescenta. Tricomicoza axilara apare tipic asimptomatica, totusi pacientii pot prezenta un miros neplacut al transpiratiei. Pe firele de par sunt prezente granule de 1-2 mm rosii, negre sau galbene care adera ferm la firul de par. Aceasta substanta insolubila elaborata de catre bacterii invadeaza si distruge keratina cuticulara si corticala. Culoarea galbena este observata mai frecvent si pateaza cu galben hainele.

Culorile negru si rosu sunt observate mai ales in climatele tropicale.

Firul de par poate fi sfarimicios si astfel mai usor de rupt. Tipic, alopecia nu este prezenta. Pielea adiacenta este normala, desi hiperhidroza regiunii afectate este comuna. Leziunile sunt prezente si in regiunea inghinala, scrot si teaca penisului. Leziunile pot fi asociate cu eritem si prurit, alaturi de suprainfectia cu dermatofiti.

Tratament

Cea mai rapida metoda terapeutica este raderea parului afectat. Gelurile de dus cu peroxid de benzoil ajuta in prevenirea recurentelor. Antiperspirantele ajuta la tratarea si prevenirea conditiei prin reducerea hiperhidrozei axilare. Preparatele antibiotice topice cum este clindamicina si eritromicina sunt eficiente de asemenea. Pudrele de uscare sunt de ajutor. Crema cu naftidina hidroclorat 1% este utila pentru actiunile combinate antibacteriene si antifungice. Prognosticul conditiei este excelent.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum