Tumori hipofizare secretante de gonadotropina

©

Autor: Redacția ROmedic

Tumorile hipofizare secretante de gonadotropina, ca si alte adenoame hipofizare, au origine monoclonala (celulele secretante care determina aparitia tumorii sunt identice din punct de vedere biochimic), implicand faptul ca sunt responsabile de o mutatie intr-o singura gonadotropa. Subunitatile inhibina care produc activina, un membru al familiei peptidice a factorului β de transformare a cresterii, sunt produse de aceste tumori si pot juca un rol foarte important in cresterea acestor tumori.

 

Tumorile hipofizare secretante de gonadotropina au de obicei dimensiuni mari si sunt diagnosticate la barbatii cu:

  • libidou scazut
  • nivel scazut de testosteron
  • nivel normal sau usor crescut de prolactina.

 

Desi 20-25% din macroadenoamele hipofizare sunt considerate nefunctionale (nu exista un sindrom clinic determinat de supraproductia hormonala), multe dintre aceste tumori produc gonadotropina.

 

Unele tumori sintetizeaza cantitati crescute de gonadotropina normale (de obicei FSH si LH sau FSH, foaret rar numai LH), cu sau fara aparitia manifestarilor clinice.

 

Ca semne clinice rare, pot aparea:

  • marirea testiculelor determinata de supraproductia de FSH
  • cresterea nivelului de testosteron, determinata de supraproductia de LH.

 

La femeile cu macroadenoame aflate in postmenopauza poate fi dificil de apreciat daca cresterea gonadotropinei se datoreaza menopauzei sau unui adenoma secretant de gonadotropina.

 

Tratamentul macroadenoamelor hipofizare nesecretante si a celor secretante de gonadotropina este similar si consta in interventie chirurgicala si/sau radioterapie, tratamentul medicamentos cu bromcriptina sau analogi ai acesteia nefiind eficient in reducerea dimensiunilor tumorii.

 

Barbatii cu hipogonadism primar (nivel scazut de testosteron si nivel crescut de LH si FSH) sunt uneori investigati pentru prezenta unei tumori secretante de gonadotropina; un mod simplu de diferentiere a acestor doua situatii clinice diferite nu exista.


Data actualizare: 18-03-2014 | creare: 25-12-2008 | Vizite: 9293
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum