Uitarea are un rol la fel de important ca memoria

Uitarea are un rol la fel de important ca memoria
În neurobiologie se pune mare accent pe importanța memoriei însă, potrivit cercetătorilor de la University of Toronto și The Hospital for Sick Children (SickKids), rolul uitării anumitor informații ar putea fi la fel de important. Studiul acestora a fost publicat în jurnalul Neuron.

„Adevăratul obiectiv al memoriei este optimizarea luării deciziilor. Este important pentru creier să omită detaliile irelevante și să se concentreze pe lucrurile care sunt de ajutor pentru luarea celei mai bune decizii în circumstanțele date”, a spus Prof. Asis. Blake Richards, autorul studiului privind rolul uitării informațiilor în memorie.

Studiul de față reprezintă o meta-analiză a cercetărilor anterioare. Autorii au găsit suficiente dovezi care susțin existența unor mecanisme în creier ce promovează uitarea, acestea fiind separate de mecanismele implicare în memorare. În mod interesant, mecanismele de uitare sunt mai active la persoanele tinere.

Potrivit cercetătorilor, unul dintre motivele pentru care uitarea este importantă este eliminarea informațiilor depășite, de care nu mai avem nevoie.

Apoi, un al doilea motiv reflectă un concept utilizat în inteligența artificială: regularizarea, folosită pentru a învăța un computer să facă generalizări bazate pe o cantitate mare de date. În acest scop, detaliile trebuiesc omise, iar informațiile esențiale prioritizate.

Concluzia rezultată în urma celor mai recente cercetări în neurobiologie privind memoria este că memorarea tuturor amănuntelor nu este esențială. Creierul nu poate lua o decizie dacă este constant bombardat cu informații inutile.

Sursa: University of Toronto

Data actualizare: 30-06-2017 | creare: 30-06-2017 | Vizite: 394
Bibliografie
1. Being Forgetful May Mean Your Brain Is Actually Working Properly, link: http://www.iflscience.com/brain/being-forgetful-may-mean-your-brain-is-actually-working-properly/
2. Why forgetting is really important for memory: U of T research, link: https://www.utoronto.ca/news/why-forgetting-really-important-memory-u-t-research
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Fotografiile ne pot afecta memoria
 • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
 • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK