Ulcer aftos

©

Autor:

ulcer_aftosUlcerul aftos, sau stomatita aftoasa, se manifesta prin acele mici leziuni din cavitatea bucala, dureroase, dar care de obicei se vindeca de la sine. Aproximativ 20% din populatie a fost afectata la un moment dat de aceste afte bucale. Cei care prezinta aceasta leziune mananca cu dificultate, deoarece durerea este potentata de atingere si unele alimente si fructe acide.

Leziunile ulcerului aftos apar in interiorul cavitatii bucale, pe obraji sau la baza gingiei, au forma ovala sau rotunda si culoarea alba, rosie sau gri, cu marginea rosiatica.

In functie de marime, ulcerele aftoase se impart in trei categorii:

  • Leziuni minore, ce au un diametru de la 1mm pana la 10mm. Acestea sunt cele mai intalnite (80% din cazuri) si se vindeca in 7-10 zile.
  • Leziunile majore (10% din cazuri) au un diametru mai mare de 10mm. Vindecarea dureaza intre 10 si 30 de zile, ramanand cicatrice.
  • Ulcerele herpetiforme (10% din cazuri) sunt formate dintr-o grupare de leziuni cu diametrul mai mic de 3mm. Se vindeca in 7-10 zile.

Diferenta dintre ulcerul aftos si herpes

Leziunile acestor doua afectiuni sunt usor de confundat, insa cauzele celor doua sunt foarte diferite. Aftele sunt leziuni dureroase cu senzatie de arsura aparute in interiorul gurii, pe valul palatin si pe suprafata limbii, avand forma rotunjita. Herpesul este cauzat de virusul Herpes Simplex si este foarte contagios. De obicei leziunile cauzate de herpes apar pe buze si in afara cavitatii bucale. Simptomele herpesului includ si febra, stare generala de rau si umflarea nodulilor limfatici.

Cauze

Cauzele ulcerului aftos sunt necunoscute cu precizie, desi aceste leziuni sunt foarte intalnite. In general sunt puse pe seama stresului si a lezarii tesutului.

Afectiunea poate fi produsa de factori ereditari sau iritanti, ori poate fi agravata de anumite alimente, precum sucul de citice, consumul excesiv de zahar sau mancarea picanta. Printre cauze se mai pot numara si schimbarile hormonale, alergiile alimentare si stresul emotional.

Leziunile aftoase pot aparea la orice varsta, insa de obicei intre varstele de 10 si 40 de ani. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii. Deseori ulcerul aftos erupe in cazul infectiilor virale.

Porivit unui studiu britanic, la aproximativ 20% din pacienti, ulcerul aftos a fost partial cauzat de deficiente nutritionale, in special lipsa vitaminei B12, acidului folic si a fierului.

Alte cauze pot include traume fizice - periaj prea zelos, aparate ortodontice metalice, fumatul, proteze necorespunzatoare. Boli ale sistemului imunitar precum lupus, boala Crohn sau enterita regionala, pot produce umflarea sau inflamatia tesutului.

Simptome

De obicei primul simptom este o senzatie de arsura sau de mancarime. Ulcerul aftos apare cu precadere pe partile mobile ale cavitatii bucale - limba, interiorul buzelor si a obrajilor si la baza gingiei. Leziunile apar la inceput ca niste pete rosiatice, apoi devin albicioase sau galbui, inconjurate de un cerc rosue. De obicei leziunile se vindeca in 2-3 saptamani. De multe ori ulcerele aftoase reapar. Leziunile dureroase pot produce lipsa poftei de mancare.

Tratamentul ulcerului aftos

De obicei ulcerele aftoase se vindeca de la sine, insa daca dimensiunile depasesc 10mm si vindecarea dureaza mai mult de trei saptamani, este indicat sa consultati medicul. Acesta poate indica aplicatii locale de tetraciclina sau corticosteroizi, precum si analgezice pentru durere.

Incercati sa evitati alimentele acide si picante, deoarece agraveaza afectiunea. Clatiti gura cu apa cu sare sau apa de gura antimicrobiana. Daca leziunile reapar frecvent, sunt indicate analizele de sange, pentru a exclude alte posibile boli - boala Crohn, enteropatia glutenica, enterita regionala, lupus sau chiar SIDA.

Remedii naturiste

  • Musetel - Aceasta planta este folosita de mii de ani, fiind utila in tratarea durerilor de gat, a gingivitei, eczemelor, racelilor, abceselor, etc. Potrivit unui studiu, 82% dintre persoanele afectate de ulcer aftos au raportat o ameliorare „excelenta” a durerii. Atentie la posibilele reactii alergice - umflarea ochilor si a buzelor, mancarime, urticarie, dispnee. Musetelul poate interactiona cu sedativele, alcoolul si medicamentele anticoagulante si antiplachetare.
  • Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - Aceasta planta este un tratament popular pentru infectiile din gat sigura, afectiunile relationate cu menopauza, dismenoreea si eruptiile cutanate. S-a demonstrat ca planta amelioreaza durerile si vindeca leziunile aftoase.
  • Vitamina B12 - Persoanele ce au fost afectate in mod repetat de ulcerul aftos au prezentat carente de vitamina B12. Suplimentele cu aceasta vitamine nu trebuiesc administrate impreuna cu tetraciclina, deoarece pot reduce eficacitatea antibioticului.
  • Lemn dulce de-glicirhizinat (Deglycyrrhizinated licorice)

Preventie

  • Evitati mancarurile foarte picante sau alimentele acide, daca sunteti predispusi la ulcer aftos.
  • Protezele dentare care ranesc mucoasa orala trebuiesc ceruite.
  • Utilizarea frecventa a apei de gura poate scadea frecventa aparitiei aftelor.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar aftele bucale?
  • Ce sunt aftele bucale și cum să le tratezi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum