Uleiul de silicon - rezultate (semi)permanente

©

Autor:

Uleiul de silicon - rezultate (semi)permanente
Uleiul de silicon lichid injectabil (in termeni stiintifici polisiloxan sau polidimetilsiloxan), cunoscut sub denumirile comerciale de  Silikon 100 sau PMS este o substanta folosita pentru marirea buzelor, sau pentru umplerea ridurilor si a golurilor inestetice faciale.

Uleiul pur de silicon este considerata a fi o substanta de umplere (filler) semipermanenta, rezultatele sale fiind garantate pentru o perioada de peste 15 ani.  Acesta a fost unul dintre primele substante injectabile folosite de industria estetica pentru umplere sau augmentare.

Uleiul de silicon este introdus subcutanat, cu un ac foarte fin, prin tehnica micropicaturilor, in cantitati mici si foarte lent, pentru a evita riscul formarii de granuloame subcutanate. Substanta stimuleaza productia naturala de colagen si elastina, pielea formand o capsula din acestea in jurul uleiului de silicon, astfel incat acesta ramane exact in locul in care a fost injectat.

Rezultatele dorite se obtin treptat, dupa injectari multiple si in urma a 3 - 8 tratamente, in functie de necesitatile fiecarui pacient.

Microinjectiile cu ulei de silicon sunt utilizate in urmatoarele scopuri:

  • umplerea ridurilor si a liniilor fine din jurul ochilor si a buzelor;
  • imbunatatirea conturului buzelor;
  • marirea volumului buzelor;
  • reducerea pliurilor nazo-labiale;
  • estomparea cutelor frontale orizontale si transversale;
  • lipodistrofie sau lipoatrofie - pierderi in tesut adipos la nivelul fetei (afectiune asociata HIV);
  • cicatrici depresionare;

O sedinta de injectare cu ulei de silicon dureaza aproximativ 10 - 15 minute, iar pielea ramane rosie si umflata, semne care dispar pana a doua zi. Dupa tratament, pacientul nu are voie sa consume lichide sau alimente fierbinti, timp de cateva ore.
Rezultatul nu este vizibil imediat, efectul de capsulare a micropicaturilor de ulei de silicon avand loc la aproximativ 5 - 6 saptamani dupa tratament.

Controverse privind microinjectiile cu ulei siliconic

Principala critica adusa uleiului de silicon este faptul ca, daca nu este injectat in cantitati foarte mici, medicul nu are experienta necesara aplicarii tratamentului sau substanta provine de pe piata neagra, acesta poate migra in piele si poate forma granuloame si denivelari subcutanate.

Alte obiectii sunt legate de faptul ca este nevoie de tratamente multiple pentru obtinerea unui rezultat satisfacator, cat  si caracterul permanent al acestei substante - odata injectat, uleiul de silicon nu poate fi indepartat.

In cazuri rare, pot aparea reactii inflamatorii cronice, acestea fiind puse pe seama impuritatii uleiului de silicon, insa reactia poate aparea si la siliconul pur. Alte efecte secundare posibile sunt aparitia unor cheaguri de sange sau modificari ale culorii pielii injectate.

In America, in urma numeroaselor cazuri de boli autoimune asociate cu implanturile mamare cu silicon, in anii 1990 Food and Drug Administration (FDA) a interzis utilizarea siliconului lichid in scopuri cosmetice. Mai tarziu, s-a stabilit ca nu exista nicio legatura intre silicon si aparitia acestor boli.

In prezent se foloseste ulei pur de silicon, utilizarea sa medicala fiind aprobata.

Data actualizare: 16-06-2014 | creare: 05-10-2009 | Vizite: 19335
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: