Uleiul de cocos, mai nociv pentru sănătate decât untura de porc (raport)
Data publicării: 19-06-2017
Conform raportului consultativ "Grăsimile din alimentaţie şi bolile cardiovasculare", publicat joi de Asociaţia Americană pentru Inimă, uleiul de cocos conţine 82% grăsimi saturate despre care se ştie că au un rol în creşterea nivelului de colesterol "rău" (LDL) şi în sporirea riscului de blocare a arterelor din cauza plăcilor de aterom, fapt ce poate duce la accidente vasculare cerebrale şi la atacuri de cord.
Oamenii de ştiinţă subliniază în raport că procentul de grăsime din uleiul de cocos este mai mare decât cel care se regăseşte în unt, vită şi untură de porc, care au un procent de 63%, 50% şi respectiv 39% de grăsime.
"Deoarece uleiul de cocos creşte colesterolul LDL, o cauză a bolilor cardiovasculare (BCV) şi nu are efecte favorabile de compensare, nu recomandăm folosirea acestuia", arată AHA.
AHA recomandă ca maximum 6% din numărul total de calorii din alimentaţia zilnică să provină de la grăsimi saturate.
Frank Sacks, realizatorul principal al raportului AHA, a declarat că nu înţelege de ce uleiul de cocos este considerat un aliment sănătos. Însă, în opinia sa, acesta poate fi folosit cu succes pe post de loţiune de corp sau balsam pentru păr. "Poate fi pus pe corp, dar nu în corp", a subliniat cercetătorul.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, acestea fiind responsabile de 17,3 milioane de decese pe an, după cum se arată în jurnalul "Circulation" unde au fost publicate recomandările AHA.
Sursa: Agerpres,
19-06-2017, Vizualizari 968