Un ''bio-lipici'' revoluţionar, inspirat de un limax, ar putea deveni pansamentul viitorului (studiu)

Data publicarii: 29-07-2017

Un mucus secretat în scop defensiv de un limax a inspirat un nou tip de adeziv care are potenţialul de a revoluţiona sistemul sanitar, informează vineri BBC. ''Bio-lipiciul'' care este foarte puternic şi maleabil şi aderă inclusiv la suprafeţe umede - o caracteristică extrem de importantă - a fost inventat de o echipă de oameni de ştiinţă de Universitatea Harvard care l-a testat cu succes inclusiv pentru a vindeca o gaură din inima unui porc. Experţii s-au arătat entuziasmaţi de acest tip nou de adeziv şi au declarat că se va bucura de o mare cerere.

Inventarea unui lipici care să adere la o suprafaţă umedă a reprezentat întotdeauna o provocare imensă, aşa că cercetătorii de la Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering din cadrul universităţii amintite şi-au îndreptat atenţia către specia de limax Arion fuscus, care produce un mucus lipicios în cadrul mecanismului de apărare contra prădătorilor.

''Am fabricat materialul astfel încât acesta să preia caracteristicile principale ale mucusului de limax, iar rezultatul este în totalitate pozitiv'', a declarat doctor Jianyu Li.

''Bio-lipiciul'' are două componente - adezivul propriu-zis şi o substanţă ''de amortizare'', cu rol cheie. Capacitatea incredibilă de aderare vine de la trinitatea dintre atracţia exercitată între lipiciul încărcat pozitiv şi celulele corpului încărcate negativ, legăturile covalente între atomii din suprafaţa celulară şi lipici şi modul în care adezivul penetrează fizic ţesuturile.

Experimentele, publicate în jurnalul ''Science'' au demonstrat că lipiciul nu este toxic pentru ţesuturile vii şi este de trei ori mai puternic decât oricare alt adeziv utilizat în scop medical.

''Sunt cu adevărat impresionat de acest sistem'', a declarat doctor Li pentru BBC. ''Am rezolvat o mare provocare şi am deschis noi oportunităţi importante în peisajul medical'', a mai spus el adăugând că aplicabilitatea produsului este foarte mare, materialul fiind puternic şi totodată foarte maleabil, ''deosebit de util în cadrul interacţiunii cu un ţesut dinamic precum cel al inimii sau plămânilor''.

''Bio-lipiciul'' poate fi folosit atât pe piele, ca pansament adeziv, sau sub formă de lichid injectat în rănile profunde.

De asemenea, se estimează că ar putea fi utilizat în scopul administrării unor medicamente în anumite zone ale corpului dar şi pentru a ataşa unele dispozitive medicale de organe - cum ar fi cele care stimulează bătăile inimii, precizează sursa citată.

Noul tip de lipici aderă la o suprafaţă în trei minute, iar în jumătate de oră este la fel de dur ca un cartilaj.

Deşi produsul şi-a dovedit capabilităţile în testele efectuate pe şoareci de laborator, dar şi într-un experiment în cadrul căruia a fost folosit pentru a închide o gaură din inima unui porc, el nu este încă gata spre a fi lansat pe piaţă, în scopuri medicale.

Costurile de fabricaţie ale lipiciului nu sunt mari, a precizat Institutul Wyss, care a aplicat pentru obţinerea licenţei pentru producţie.

Echipa de oameni de ştiinţă a menţionat că se lucrează la o versiune biodegradabilă ce se va resorbi în corp în mod natural pe măsură ce rana se vindecă.

Profesor John Hunt din cadrul Universităţii Nottingham Trent a declarat că pe piaţa produselor sanitare se simte nevoia unor produse adezive noi, iar acest ''bio-lipici'' are ''potenţialul de a îmbunătăţi sistemul sanitar şi de a salva vieţi''.
Sursa: Agerpres, 29-07-2017, Vizualizari 79
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK