Un controversat serial Netflix a determinat o creştere spectaculoasă a căutărilor online despre sinucidere (studiu)

Data publicarii: 02-08-2017

"Thirteen Reasons Why", un controversat serial difuzat de platforma online Netflix, ce prezintă povestea unei adolescente care îşi pune capăt zilelor, a determinat o creştere spectaculoasă a numărului de căutări operate pe internet despre sinucidere şi modalităţile de sinucidere, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.

Studiul, publicat în Journal of the American Medical Association, Internal Medicine, nu a analizat evoluţia numărului de sinucideri. Cercetarea a constatat însă o creştere cu 19% a căutărilor online despre acest subiect, considerat îngrijorător de oamenii de ştiinţă, care au cerut platformei Netflix să retragă de pe platforma sa online acest serial, pentru a-i modifica intriga.

"Au existat între 900.000 şi 1,5 milioane de căutări online suplimentare despre sinucidere în timpul celor 19 zile care au urmat difuzării serialului", a precizat Mark Dredze, profesor de ştiinţe informatice la Universitatea Johns Hopkins.

Căutările online ce au utilizat mesajul "Cum să te sinucizi" au crescut cu 26%, în timp ce cuvântul cheie "sinucidere" a cunoscut o creştere cu 18%, iar sintagma "cum să îţi pui capăt zilelor" a înregistrat o creştere cu 9%.

Căutările online despre "prevenirea sinuciderii" au crescut cu 23%.

Cercetătorii au analizat tendinţele căutărilor efectuate pe motorul online Google în Statele Unite între 31 martie, prima zi de difuzare a serialului, şi 18 aprilie.

Ei au oprit studiul la acea dată din cauza sinuciderii în închisoare a unei foste vedete a fotbalului american, Aaron Hernandez, pe 19 aprilie, considerând că decesul starului ar fi afectat rezultatele cercetării.

Mai multe discuţii

Autorii studiului au comparat datele colectate cu cele existente în cele trei luni ce au precedat premiera serialului pe platforma Netflix.

"Thirteen Reasons Why", un serial popular în rândul tinerilor, spune povestea unui adolescent care ascultă jurnalul înregistrat al unei tinere înainte ca aceasta să se sinucidă şi în care protagonista descrie dificultăţile cu care se confruntă.

Nu este posibil să se afle cu un grad de certitudine de 100% dacă unele dintre acele căutări efectuate pe internet sunt asociate în mod direct cu sinuciderile, însă mai multe studii precedente au evidenţiat o legătură între o creştere a căutărilor online despre mijloacele de sinucidere şi actul în sine, a dezvăluit John Ayers, profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universităţii de Stat San Diego.

Difuzarea serialului "Thirteen Reasons Why" a coincis cu o sensibilizare a opiniei publice americane în legătură cu mijloacele de prevenire a sinuciderilor. Contul de Twitter al serialului conţine un link către site-ul 13reasonswhy.info, cu numeroase numere de asistenţă prin telefon ce pot fi contactate şi informaţii despre mijloacele de prevenire a sinuciderilor existente în lumea întreagă.

"Însă rezultatele studiului confirmă cele mai mari temeri ale criticilor acestui serial, potrivit cărora show-ul a inspirat, poate, un număr mare de persoane cu idei suicidare să treacă la fapte, căutând informaţii despre cum ar putea să îşi pună planul în practică", a explicat acelaşi cercetător.

"Am considerat întotdeauna că acest serial va genera mai multe discuţii pe marginea unui subiect dificil, iar acest studiu interesant, aproape experimental, a confirmat acest lucru", a reacţionat compania Netflix într-un comunicat.

"Suntem interesaţi să existe mai multe cercetări despre acest subiect şi să folosim toate lucrurile pe care le aflăm în pregătirea, aflată în curs, a celui de-al doilea sezon (al serialului, n.r.)", au adăugat reprezentanţii platformei de streaming video.

Respectarea directivelor OMS

Potrivit estimărilor cercetătorilor, consecinţele potenţial nefaste ale serialului "Thirteen Reasons Why" ar fi putut fi evitate prin respectarea recomandărilor existente.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat directive pentru mass-media cu scopul de a evita tocmai această problemă", a explicat Jon-Patrick Allem de la Universitatea Southern California, care a participat la realizarea studiului.

OMS a sfătuit în special companiile mass-media să nu prezinte actul în sine al unei sinucideri şi nici să îl evoce prea mult timp într-un serial TV sau un film pentru marele ecran.

Or, "Thirteen Reasons Why" consacră 13 ore victimei unei sinucideri, arătând chiar actul sinuciderii protagonistei serialului, cu numeroase detalii macabre, au deplâns autorii studiului.

"Aceste probleme sunt exacerbate de faptul că imaginile online sunt accesibile pentru timp foarte îndelungat şi pot fi astfel vizionate de un număr foarte mare de persoane", a declarat Eric Leas, cercetător la Universitatea de Stat San Diego.

"Din acest motiv, solicităm Netflix să oprească difuzarea serialului şi să îl modifice, pentru a se conforma recomandărilor OMS înainte de a îl redifuza", a adăugat profesorul John Ayers.
Sursa: Agerpres, 02-08-2017, Vizualizari 64
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK