Un nou contribuitor la bolile cardiovasculare

Un nou contribuitor la bolile cardiovasculare
Depunerea plăcilor pe artere poate cauza îngustarea și rigidizarea lor, favorizând astfel apariția atacului de cord, a accidentului vascular cerebral sau a altor boli cardiovasculare.

Hipertensiunea arterială și rigiditatea arterială sunt asociate cu depunerile plachetare, dar se pare, conform unui studiu recent, că nu sunt cauza directă. Se pare că există un alt contribuitor: fragmentarea fibrelor elastice din pereții arteriali.

Rezultatele cercetării au fost publicate recent online în jurnalul Atherosclerosis, și ar putea modifica principiul de detectare a bolilor cardiovasculare și tratamentul.

Mai multe despre riscul cardiovascular și factorii de risc cardiovascular, aici și aici.

Studiul a fost realizat pe cobai, predispuși genetic (primul grup) la hipertensiune și reducerea complianței aortice, sau creșterea rigidității arteriale. Al doilea grup nu a fost predispus bolilor cardiovasculare. Toți cobaii au fost alimentați după o dietă bogată în grăsimi timp de 16 săptămâni. După investigații detaliate, nu s-a observat nicio diferență între cele două grupuri, ceea ce a dus la explorarea unui al treilea factor care în mod tipic nu e asociat cu acumularea de plăci – structura fibrelor elastice din pereții arteriali.

În cazul îmbătrânirii, hipertensiunea și creșterea rigidității arteriale sunt asociate cu fragmentarea fibrelor elastice. În studiul actual, cobailor le-a fost redusă cantitatea de fibre elastice, ceea ce a dus la hipertensiune și creșterea rigidității arteriale, dar fără fragmentarea fibrelor elastice, ceea ce poate reprezenta diferența critică în acumularea plachetară.

Ideea că o intensificare a rigidității arteriale este o consecință a depunerii plachetare și nu o cauză, este sugerată de cercetări, oferind o diferită abordare în domeniul cercetării cardiovasculare.

Sursa: Knowridge Science

Data actualizare: 19-07-2017 | creare: 19-07-2017 | Vizite: 433
Bibliografie
A new contributor to heart disease, link: https://knowridge.com/2017/07/a-new-contributor-to-heart-disease/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK