Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat

©

Autor: Redacția ROmedic

Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
Secretul care îi ajută pe centenari să ajungă până la astfel de vârste înaintate continuă să suscite interesul oamenilor de știință. Cel mai recent studiu în acest sens, realizat de cercetători din cadrul Institutului pentru îmbătrânire a Universității Newcastle și Universitatea de medicină Keio din Tokyo, a arătat că pe lângă lungimea telomerilor (acele părți ale celulelor umane care influențează modul în care îmbătrânim), un alt factor important este nivelul scăzut de inflamații cu care se confruntă organismul.

La vârsta a treia, apar de obicei numeroase afecțiuni, multe dintre ele soldându-se cu inflamații cronice. Însă persoanele centenare au capacitatea de a menține la distanță astfel de boli, iar procesul de îmbătrânire are loc mai lent.

În studiul de față autorii au analizat o serie de indicatori ai stării de sănătate (numărul de celule sanguine, metabolismul, funcționarea ficatului și a rinichilor, inflamațiile și lungimea telomerilor) la grupuri de centenari (100-104 ani), semi-supercentenari (minim 105 ani), vârstnici care aveau aproape 100 de ani și copiii lor.

Cercetătorii au fost surprinși să observe că, în loc de o scurtare continuă a telomerilor, copiii centenarilor (având șanse mari să ajungă la rândul lor la vârsta de 100 de ani) aveau la 80 de ani o lungime a telomerilor specifică vârstei de 60. Concluzia lor a fost că după ce organismul ajunge la vârsta a treia, lungimea telomerilor nu mai poate fi considerată un predictor relevant pentru îmbătrânire. Acest fapt nu exclude însă rolul important al lungimii telomerilor pentru longevitate.

Celălalt factor identificat la copiii centenarilor a fost nivelul redus al inflamațiilor cronice din organism. Deși acesta crește odată cu vârsta, s-a observat că persoanele care au reușit să îl mențină scăzut aveau șanse mai mari să își mențină funcțiile cognitive, independența și să fie mai lingevivi.

Rezultatele sugerează că eliminarea inflamațiilor cronice ar putea ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și la creșterea speranței de viață.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-08-2015 | creare: 05-08-2015 | Vizite: 1814
Bibliografie
Inflammation, not telomere length, predicts healthy longevity of centenarians, link: https://medicalxpress.com/news/2015-08-inflammation-telomere-length-healthy-longevity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  • A fost atinsă durata maximă de viață?
  •