Un nou hormon a fost asociat cu apariția obezității la adolescenți

©

Autor:

Un nou hormon a fost asociat cu apariția obezității la adolescenți
Supraponderea și obezitatea reprezintă două dintre cele mai frecvente tulburări de nutriție la vârsta copilăriei și adolescenței în țările dezvoltate, constituind împreună o problemă de sănătate publică globală cu un caracter epidemic, care a ajuns să afecteze la nivel mondial aproximativ 20 – 25% dintre copii și 45 – 50% dintre adolescenți¹.

Obezitatea poate avea un efect dramatic asupra sănătății copiilor și adolescenților, fiind asociată cu multiple comorbidități fizice și psihologice (diabet zaharat de tip 2, sindrom metabolic, afecțiuni cardiovasculare, depresie și alte tulburări psiho-emoționale).

În timp ce dieta dezechilibrată și hipercalorică, dar și inactivitatea fizică sunt factorii de risc cheie pentru apariția obezității, numeroase studii au remarcat și contribuția substanțială a predispoziției genetice și a tulburărilor homeostaziei hormonale.

Printre hormonii clasici implicați în etiologia obezității, cel mai frecvent sunt studiați insulina, leptina, ghrelina, ș.a. Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a analizat rolul unui hormon peptidic numit spexin în etiologia obezității la adolescenți.

Peptidul numit spexin are rol în reglarea greutății corporale și a echilibrului energetic de aport, iar studii anterioare au identificat o posibilă asociere între obezitatea la adult și nivelul redus al acestui hormon.

Studiul transversal a analizat mostre de sânge provenite de la 69 de adolescenți cu vârsta între 12 – 18 ani, dintre care 51 aveau obezitate și 18 aveau greutatea în limitele considerate normale. Astfel s-a remarcat faptul că adolescenții cu obezitate au prezentat un nivel redus al hormonul peptidic spexin, comparativ cu cei normoponderali.

Printre adolescenții care au înregistrat valori scăzute ale acestui hormon (spexin) s-a constatat un risc de 5,25 ori mai mare pentru obezitate, decât cei care au prezentat valori crescute.

Având în vedere numărul limitat de participanți și design-ul studiului, sunt necesare date suplimentare pentru a explora implicațiile fiziologice și patologice ale acestui hormon, în special rolul lui în patogeneza obezității.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 17-08-2020 | creare: 26-05-2016 | Vizite: 1362
Bibliografie
Teen obesity: Could it be driven by low hormone levels?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/310493.php

¹Obesity in children – an increasing pediatric issue, link: https://pedia.medica.ro/reviste_med/download/pediatrie/2011.2/Pedia_Nr-2_2011_Art-4.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum