Un nou posibil tratament împotriva orbirii

Un nou posibil tratament împotriva orbirii
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, deficiențele de vedere reprezintă o problemă extrem de răspândită în întreagă lume, fiind afectați 285 de milioane de oameni, dintre care 39 de milioane sunt afectați de cecitate (orbire).

Cercetările realizate în cadrul Universității din Oxford arată că 80% dintre cei care suferă de probleme oculare ar putea fi tratați sau vindecați, exceptând cazurile în care vederea a fost pierdută complet din cauza degenerării severe a retinei.

Samantha de Silva, coordonatoarea studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a explicat: „Degenerările moștenite ale retinei pot avea ca rezultat orbirea, cauzată de pierderea progresivă a celulelor fotoreceptoare.

Concret, în cadrul acestui studiu, cercetătorii s-au folosit de terapia genică pentru a introduce un vector viral în celulele retiniene de la nivelul ochilor, care inițial nu erau sensibile la lumină. Vectorul viral introduce o proteină sensibilă la lumină, numită melanopsină, care permite celulelor reziduale din retină să răspundă la lumină și să trimită semnale vizuale către creier.

Pentru cercetările din laborator s-au folosit drept cobai șoareci care sufereau de retinită pigmentoasă, care este de altfel cea mai comună cauză de orbire în rândul tinerilor. Cercetătorii au reușit să păstreze vederea șoarecilor pentru mai mult de un an, aceștia fiind capabili să distingă obiectele din mediul înconjurător.

Echipa de cercetători a încercat cu succes și obținerea unei retine electronice. Cu toate acestea, s-a remarcat faptul că terapia genică este mai simplă și mai ușor de administrat.

Până în prezent rezultatele sunt promițătoare, iar cercetătorii speră să vină cu soluții eficiente pentru cei care suferă de orbire. În acest sens, următorul pas este realizarea unui studiu clinic pe pacienți. 

Sursa: Science Alert
   

Data actualizare: 09-10-2017 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 415
Bibliografie
Researchers May Have Discovered a Way to Reverse Untreatable Blindness, link: http://www.sciencealert.com/researchers-may-have-discovered-a-way-to-reverse-blindness
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Lentile de contact pentru prevenirea orbirii la pacienții cu diabet
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK