Un nou vaccin impotriva cancerului de col uterin

Data publicării: 15-10-2007

Compania GlaxoSmithKline (GSK) a lansat, luni, vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin. Acest vaccin a fost lansat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si este indicat pentru preventia leziunilor cervicale precanceroase de grad inalt (neoplazie cervicala intraepiteliana de grad II si III) si a cancerului de col uterin determinat de Papillomavirus Uman (HPV), tipurile 16 si 18.
    Indicatia se bazeaza pe datele clinice generate la fete si femei cu varste cuprinse intre 10 si 25 de ani.
    Potrivit studiilor de specialitate, cancerul de col uterin este a doua cauza de deces la femei. Anual, in intreaga lume se inregistreaza peste 270.000 de decese ca urmare a acestei forme de cancer. Boala apare cand infectia cu HPV devine persistenta si progreseaza spre cancer. Pana la 80 la suta dintre femeile active sexual se vor infecta cu HPV candva in cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescand cu varsta.
    Pana in prezent au fost identificate aproximativ 100 de tipuri de HPV. Dintre acestea, aproximativ 15 tipuri virale  sunt considerate a cauza cancerul de col uterin. In Europa, tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5 la suta din cancerele de col uterin.
    Vicepresedintele Societatii de Ginecologie si Obstetrica din Romania, prof. dr. Gabriel Banceanu, a subliniat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest tip de cancer se situeaza pe primul loc in Romania. El a mai mentionat ca anual mor din cauza acestei forme de cancer 2.000 de femei si apar 3.500-4.000 de cazuri noi, carora li se adauga cele 35.000 de cazuri aflate in evidente in tara noastra.
    Prof. dr. Gabriel Banceanu a precizat ca aceasta forma de afectiune se poate determina din timp pentru ca poate fi usor vizualizata si explorata printr-un examen care ar trebui facut de toate femeile, examenul Papanicolau. Varsta de aparitie a acestei forme de cancer a scazut foarte mult la grupa de varsta 25-40 de ani, varful ramanand intre 45 si 55 de ani, iar acest varf s-a deplasat spre grupa 25-40 de ani cu 20 la suta in ultimii ani.
    Desi este o forma explorabila si usor de depistat, totusi, din cele 3.500 de cazuri anuale, numai 500-600 sunt in stadiul I, restul aflandu-se in stadiile II si III, cand tratamentul este mult mai dificil.
    In ultimii 10-15 ani s-a dovedit ca peste 90 la suta din aceasta forma de cancer este cauzata de infectia cu HPV, a explicat specialistul. 50 la suta dintre femei sunt infectate cu HPV, iar 10 la suta dintre acestea pot dezvolta leziuni cervicale care vor duce la cancer de col uterin.
    Referindu-se la vaccinul lanst, prof. dr. Gabriel Banceanu a mentionat ca acesta trateaza tulpinile 16 si 18 ale HPV care sunt responsabile de 75-80 la suta din cancerele de col uterin.
    In ceea ce priveste vaccinul, acesta a fost conceput pentru preventie, a subliniat dr. Mihaela Ionascu, director medical  la GlaxoSmithKline. El este recomandat pentru leziunile precanceroase si este pentru tipurile 16 si 18 ale HPV, a mentionat dr. Ionascu. Ea a facut referire la faptul ca acest tip de infectie cu HPV afecteaza de-a lungul vietii 50 la suta dintre femei, infectia fiind cu cel putin un tip din cele doua tipuri de HPV.
    Infectia persistenta cu HPV este cauza care duce in cele din urma la cancerul de col uterin. HPV sub tipurile 16 si 18  au o componenta cancerigena si de aceea trebuie foarte bine tratate.
    In ceea ce priveste gradul de eficacitate al vaccinului pe leziunile precanceroase, acestea si-au dovedit beneficiile in  studiile facute pana acum, care au durat cinci ani si jumatate. Vaccinul si-a dovedit eficacitatea de peste suta la suta.
    "Suntem fericiti ca putem lansa Cervarix, vaccinul GSK pentru preventia cancerului de col uterin in Romania aproape simultan cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Speram ca in acest fel statisticile sumbre care situau Romania in topul mortalitatii femeilor din Europa prin acest tip de cancer se vor schimba in bine in anii urmatori", a declarat vicepresedinte si director general al GSK Romania, David Lechleiter.
    Datele provenind din studiile clinice care au inrolat aproape 30.000 de femei au demonstrat un profit excelent de eficacitate pentru acest tip de vaccin. S-a reliefat ca acest tip de vaccin asigura protectie suta la suta impotriva leziunilor precanceroase are au legatura cauzala cu HPV  tipurile 16 si 18.
    In ceea ce priveste vaccinul, acesta este formulat cu un nou sistem adjuvant care este patentat de GSK si conceput pentru a amplifica raspunsul imun si al cresterii de durata impotriva tipurilor de virusuri cauzatoare de cancer, a subliniat la randul sau, secretarul Societatii Romane de Ginecologie-Obstetrica, prof. dr. Radu  Vladareanu.
    Scopul este acela de a obtine anticorpi care sa se formeze imediat dupa vaccinare, dar care sa se mentina mult timp. Studiile au demonstrat ca, pana acum, acesti anticorpi s-au mentinut sase ani si jumatate.
    In ceea ce priveste datele publicate, acestea arata ca Cervarix induce un raspuns imun mai intens si mai persistent comparat cu un vaccin antigene, formulat doar cu adjuvantul conventional hidroxid de aluminiu, a explicat prof. dr. Radu Vladareanu.
    Vaccinul este indicat in Uniunea Europeana pentru preventia neoplaziei cervicale interepitaliale de grad inalt si a cancerului de col uterin provocat de HPV, tipurile 16 si 18 si poate fi utilizat pentru vaccinarea femeilor cu varste cuprinse intre 10 si 45 de ani. A fost prima oara cand un vaccin impotriva cancerului de col uterin a fost aprobat cu indicatie explicita pentru femeile cu varste de peste 26 de ani.
    In unele studii se spune ca poate fi facut pana la 55 de ani, iar in altele, chiar pana la peste 70 de ani.
    Este absolut necesar ca acest vaccin sa se administreze in trei serii si este important sa se respecte cele trei doze.  O doza costa 450 de lei. Vaccinul nu este inca introdus inca in programul de vaccinari nationale, dar Societatea de Ginecologie-Obstetrica a facut propunerea pentru a fi introdus. Nu este conditionat de viata sexuala, este mai indicat sa se faca in perioada de 11-12 ani, intrucat atunci este receptivitatea maxima a organismului, a subliniat prof. dr.  Radu Vladareanu.
    Nu are efecte secundare si nu necesita neaparat o tipizare a infectiei, intrucat, a subliniat la randul sau prof. dr. Gabriel Banceanu, numai 1 la suta dintre femei sunt infectate cu ambele tulpini de HPV 16 si 18.
    Nu este recomandat in timpul sarcinii si nici cand persoana are febra.
Sursa: Rompres, 15-10-2007, Vizualizari 2263
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.