Un plasture minuscul ar putea înlocui analizele de sânge

©

Autor:

Un plasture minuscul ar putea înlocui analizele de sânge
Cercetătorii din Australia au elaborat un plasture acoperit cu ace microscopice care poate detecta rapid și fără durere proteinele din sânge specifice pentru o anumită patologie. Acesta ar putea înlocui seringile pentru recoltarea probelor de sânge și ar putea reduce timpul petrecut până la aflarea rezultatelor.

Plasturele poate identifica boli precum malaria sau febra Dengue, frecvent întâlnite în zone izolate, unde oamenii nu dețin resursele necesare pentru a recolta și analiza probele de sânge.

Simon Corrie, cercetătoare la Universitatea din Queensland, afirmă că acele microscopice au capacitatea de capta proteinele circulante din sânge, ale căror nivele sunt în mod uzual verificate la o recoltare de sânge. Odată ce plasturii își îndeplinesc funcția, aceștia sunt îndepărtați de pe piele și testați cu reactivi speciali.

Fabricați din siliciu și acoperiți cu multiple ace microscopice, plasturii aproape că nu se simt pe piele. Ei pot detecta într-un interval de o oră prezența unor proteine patologice, ceea ce reduce semnificativ din timpul de așteptare al rezultatelor.

Deși până în prezent plasturii au fost testați doar pe șoareci, Australian National Health și Medical Research Council au alocat fonduri pentru dezvoltarea unor prototipuri comerciale și în cazul oamenilor. Acestea urmează a fi fabricate dintr-un anumit tip de polimer sau plastic, pentru a diminua cheltuielile.

După verificarea siguranței și eficacității la specia umană, următoarea etapă este elaborarea a ceea ce cercetătorii denumesc un „card de detectare micro-fluidic”. Plasturele va fi introdus în acest card care va urmări toți pașii necesari pentru a pune un diagnostic. Astfel, detectarea unor boli precum malaria poate fi de real ajutor atunci când nu se dorește tratarea pacienților fără această patologie, întrucât poate apărea fenomenul de rezistență.

Plasturii cu ace microscopice au devenit populari în ultimii ani. Cercetătorii englezi încearcă în prezent să elaboreze un nou plasture cu insulină pentru diabetici, ce ar putea să înlocuiască injecțiile cu insulină și un plasture-vaccin. Ambele tipuri de plasturi urmează să fie introduși într-un studiu clinic ce va începe în 2017. De asemenea, în acest an s-a anunțat apariția unui plasture care ar putea trata sau preveni alergiile la arahide, prin expunerea pacienților la o cantitate mică de arahide.

Descoperirea acestor plasturi ar putea fi de real ajutor pentru oamenii din zone unde nu există metode sigure și eficiente de recoltare a sângelui și vaccinare.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 09-11-2015 | creare: 09-11-2015 | Vizite: 2433
Bibliografie
New painless nano-patch can detect diseases in the blood, link: https://www.sciencealert.com/new-painless-nano-patch-can-detect-diseases-in-the-blood
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize uzuale (și interpretarea lor pe scurt)
  • Un nou test de sânge are o predictibilitate mai mare a riscului de boli
  •