Un program de ''demedicalizare'' a obezităţii infantile şi tratarea acesteia în comunităţi şi-a demonstrat eficienţa în Noua Zeelandă

Data publicării: 20-10-2017

Un program de pionierat ce promovează stilul de viaţă sănătos în rândul copiilor şi adolescenţilor obezi, realizat în Noua Zeelandă, s-a dovedit eficient atât la nivel fizic cât şi emoţional în cadrul unui grup monitorizat timp de 12 luni, conform unui studiu publicat vineri, citat de Xinhua.

Programul unic destinat copiilor cu vârste între 5 şi 16 ani, desfăşurat în regiunea Taranaki de pe Insula de Nord din Noua Zeelandă, a fost conceput pentru direcţionarea asistenţei medicale din cadrul spitalelor şi integrarea acesteia în cadrul comunităţilor şi la domiciliu.

Cercetătorii de la Institutul Liggins din cadrul Universităţii Auckland au monitorizat 203 copii cu vârste între 5 şi 16 ani înscrişi în program timp de 12 luni, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul internaţional ''Obesity''.

Noua Zeelandă ocupă locul al treilea în topul ţărilor cu cea mai mare rată a obezităţii din rândul celor incluse în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu 30,7%, după Statele Unite şi Mexic, se arată în studiu.

Circa 11% dintre copiii din Noua Zeelandă cu vârste între 2 şi 14 ani - în jur de 85.000 de persoane - suferă de obezitate.

Copiii care trăiesc în cartierele defavorizate au un risc de cinci ori mai mare de a suferi de obezitate în comparaţie cu cei care provin din zone mai dezvoltate, se subliniază în cercetare.

''A devenit evident că cea mai bună metodă pentru abordarea problemelor asociate greutăţii în cazul persoanelor tinere este demedicalizarea a ceea ce reprezintă o condiţie foarte personală şi conceperea unui nou tip de serviciu prin care se elimină stigmatizarea şi criticile legate de obezitate'', a declarat Yvonne Anderson, cercetătoare în cadrul institutului amintit, autoare principală a studiului.

Participanţii la cercetare au fost împărţiţi în două grupuri - ''intervenţie de mare intensitate'' şi ''intensitate scăzută''. Cei incluşi în prima categorie au luat parte la sesiuni săptămânale comune desfăşurate în spaţiile din cadrul comunităţii având tematici diferite, precum gastronomia, tururi virtuale la supermarket şi activităţi sportive şi au făcut schimbări persistente cu privire la stilul de viaţă şi la stima de sine, a precizat Anderson.

Studiul a demonstrat că această abordare privind gestionarea obezităţii a pătruns în zone ale societăţii care sunt cele mai expuse riscului şi care au toate şansele să cadă victime lacunelor din sectorul asistenţei medicale.

Aproximativ trei din zece copii incluşi în studiu proveneau din gospodării din cadrul celor mai defavorizate cartiere din regiunea Taranaki.
Sursa: Agerpres, 20-10-2017, Vizualizari 298
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.