Un roman din doi este afectat de hipertensiune sau obezitate

Data publicării: 22-10-2007

Un roman din doi este afectat de hipertensiune arteriala sau obezitate, pentru 90-95% dintre cazuri necunoscandu-se cauza.
    Factori precum varsta, istoricul familial, consumul de alcool si sare sau obezitatea cresc riscul de aparitie a tensiunii arteriale.
     Un proiect pilot, care se inscrie in programul de diagnosticare si educare a populatiei - "Obezitatea, mai mult decat o problema de imagine", a fost demarat de compania Zentiva si va fi implementat la nivel national (12 orase) pe parcursul a trei luni. Rezultatele proiectului vor fi prezentate in cadrul manifestarilor stiintifice de profil.
    Proiectul pilot va fi derulat in parteneriat cu 88 de farmacii Sensiblu si 54 de medici endocrinologi, in Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Ploiesti, Sibiu, Targu-Mures, Timisoara si Zalau. Alaturi de diagnosticarea obezitatii, campania urmareste si masurarea tensiunii arteriale si informarea populatiei cu privire la impactul valorilor mari ale acesteia asupra sanatatii.
    "Structura proiectului pilot a fost dezvoltata tinand cont de distributia medicilor endocrinologi la nivel national, fiind preferate in aceasta etapa orasele care sunt centre universitare importante si care au infrastructura si dotarea necesara derularii eficiente a unui astfel de proiect", a declarat Cosmin Boie, manager la compania Zentiva.
    Proiectul consta in oferirea de informatii persoanelor care intra in farmaciile partenere, cu ajutorul unei aparaturi performante care masoara presiunea sangelui, greutatea, indicele de masa corporala (IMC), procentul de tesut adipos, procentul de tesut adipos visceral, procentul de masa musculara si metabolismul bazal. Pacientii sunt informati de personal pregatit cu privire la cauzele si efectele obezitatii si riscurile cresterii valorilor tensiunii arteriale. In functie de rezultatele fiecarei masuratori, pacientii vor fi indrumati catre medicii endocrinologi sau catre medicii de familie pentru investigatii suplimentare, diagnosticare si prescrierea unui tratament modern si eficient pentru pacientii cu indicatii.
    "Mizam atat pe fluxul de persoane din farmaciile partenere, cat si pe medicii care vor selecta, in urma consultului de specialitate, persoanele care au nevoie de un astfel de tratament. In acest sens, vom demara si o campanie de comunicare in randul medicilor cu privire la acest proiect", a adaugat Cosmin Boie.
    El a spus ca mizeaza pe informarea a peste 80.000 de persoane. "Daca doar 10% dintre acestia vor fi diagnosticati corect si vor urma tratamente corecte si eficiente sub indrumarea medicilor specialisti, putem spune ca ne-am atins obiectivele. Practic, in numai trei luni de campanie, putem sa dublam numarul de pacienti obezi sau supraponderali tratati corect la nivelul Romaniei, estimat la 8.000 pentru anul 2007. Suntem convinsi de succesul acestui proiect si de faptul ca in acest caz, pacientii au nevoie de informatii detaliate in legatura cu riscurile la care se expun in cazul in care nu-si schimba stilul de viata. Astfel, vom putea sa ajutam un numar cat mai mare de persoane care, din lipsa de informatii, trateaza obezitatea si hipertensiunea arteriala ca pe probleme banale", a mai spus Boie.
    Pe parcursul anului 2007, Zentiva deruleaza campania de informare "Obezitatea, mai mult decat o problema de imagine" si in randul medicilor. Aceasta componenta a campaniei de informare, de care beneficiaza peste 4.500 de medici, este una specifica, adresata atat medicilor endocrinologi, diabetologi si nutritionisti, cat si medicilor cardiologi si celor de familie.
    Prevalenta obezitatii si supraponderalitatii in Romania este de 37% la populatia adulta, in tara noastra existand in prezent peste 4 milioane de pacienti obezi netratati. La nivel mondial, se inregistreaza un miliard de adulti supraponderali, cel putin 300 de milioane dintre acestia fiind obezi clinic.
    In numai 6 luni de la lansarea produsului antiobezitate Lindaxa, printr-un program de educare si informare, Zentiva a reusit sa creasca numarul de pacienti tratati eficient la nivel national cu 128%, in perioada martie-august 2007. Printre cele mai grave consecinte ale obezitatii se numara cresterea morbiditatii si mortalitatii, scaderea productivitatii muncii, cresterea costurilor cu ingrijirea medicala, dar si discriminarea sociala si economica.
    Programul de educare si informare se deruleaza ca urmare a introducerii, pe piata din Romania, in luna martie a anului 2007, a produsului generic Lindaxa - medicament destinat tratamentului obezitatii si supraponderalitatii si care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.
    Noua terapie, daca este corect administrata, garanteaza o scadere ponderala intre 5 - 10% din greutatea corporala si contribuie la mentinerea acesteia pe termen lung. In comparatie cu alte medicamente din aceeasi clasa, noul medicament actioneaza exact acolo unde se dezvolta obezitatea, in creier, cu un efect dual (cresterea satietatii - aport energetic scazut si efect termogenetic - consum energetic). Printre beneficiile scaderii ponderale se numara imbunatatirea calitatii vietii, reducerea riscului de boala coronariana, preventia diabetului, scaderea tensiunii arteriale avand ca finalitate reducerea mortalitatii.
Sursa: Rompres, 22-10-2007, Vizualizari 1331
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.