Un sfert din medicii de familie, in pragul falimentului

Data publicării: 16-02-2009

Daca se mentine actualul nivel de finantare al cabinetelor medicale, mai mult de unul din patru medici de familie din judetul Valcea se afla in situatia de a da faliment, considera Cristina Baraganescu, presedintele asociatiei profesionale a acestora la nivel judetean.
'Saizeci de medici care au mai putin de 1.000 de pacienti inscrisi pe liste vor trebui sa isi declare falimentul, dar scutiti de griji nu sunt nici acei colegi de-ai nostri care au pana la 1.400 de pacienti,' a sustinut, luni, dr. Cristina Baraganescu.
Majoritatea celor 225 de medici de familie care au contracte cu Casa Asigurarilor de Sanatate au facut imprumuturi bancare pentru a-si moderniza cabinetele, pentru cumpararea spatiilor unde functionau anterior cu chirie si pentru a achizitiona aparatura medicala.
'In aceste conditii, diminuarea cu 40,6% fata de anul trecut a bugetelor cabinetelor din domeniul medicinei de familie va insemna inchiderea a cel putin un sfert dintre cabinetele medicale, mai ales in mediul rural', a aratat dr. Baraganescu.
O posibila solutie ar reprezenta-o, in opinia sa, sprijinirea cu anumite sume de la bugetele locale a cabinetelor medicilor de familie.
Pe langa cresterea cheltuielilor si diminuarea finantarii, in cazul medicilor care nu au suficienti pacienti inscrisi pe liste, un factor care contribuie la adancirea crizei il constituie neefectuarea vizitelor la domiciliu dupa orele de program la cabinet.
'Ramane inexplicabil de ce pacientii nu ne suna pe telefonul mobil si prefera sa cheme Salvarea, aglomerand activitatea Unitatii de Primiri Urgente a spitalului judetean cu cazuri care nu sunt de o asemenea gravitate', a mai spus presedintele AMF Valcea.
Sursa: Agerpres, 16-02-2009, Vizualizari 418
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.