Un test bazat pe analize de sânge şi vârstă preconizează riscul de maladii cronice

Data publicarii: 19-03-2017

Cercetătorii au descoperit că este posibilă preconizarea cu o acurateţe de aproape 80% a riscului de a suferi de boli cronice prin efectuarea unui test care combină vârsta pacientului cu informaţii obţinute în urma unor analize simple de sânge, conform AFP.

Acest test simplu, bazat pe analiza combinată a acestor date, determină probabilitatea de îmbolnăvire în următorii trei ani de una dintre maladiile cronice cele mai frecvente, conform cercetătorilor care şi-au prezentat concluziile vineri, cu ocazia conferinţei anuale a Colegiului American de Cardiologie care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni la Washington.

Printre bolile cronice ce pot fi detectate astfel se numără diabetul, insuficienţa renală şi cea cardiacă, maladia coronariană sau pulmonară cronică, fibrilaţia atrială, aritmia cardiacă, infarctul şi accidentele vasculare cerebrale dar şi demenţa, conform cercetătorilor.

"Obiectivul nostru a fost de a obţine un instrument clinic util şi uşor de folosit şi care să uşureze munca medicilor generalişti", a precizat Heidi May, epidemiolog la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City, coordonatoarea acestui studiu.

"Sperăm că acest test va putea fi folosit pentru a-i identifica pe acei pacienţi care se confruntă cu niveluri ridicate de risc" de a suferi de boli cronice şi care au nevoie de tratamente personalizate şi de a fi ţinuţi sub observaţie medicală, a adăugat ea.

Heidi May şi echipa sa au realizat acest studiu pe un grup de voluntari, bărbaţi şi femei în stare bună de sănătate şi fără antecedente de îmbolnăviri cronice. În rândul femeilor, cele care au obţinut rezultate moderate la acest test se confruntă cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de boli cronice prin comparaţie cu cele care au obţinut rezultatele mai slabe. Femeile care au obţinut rezultatele cele mai ridicate la test se confruntă cu un risc de 11 ori mai mare, conform cercetătorilor.

În cazul bărbaţilor, cei care au înregistrat rezultatele medii se confruntă cu un risc de 5,6 ori mai mare de a fi diagnosticaţi cu o afecţiune cronică în următorii trei ani, în timp ce rezultatele mai ridicate de atât corespund unui risc de până la 11 ori mai mare.

Mai mult de jumătate din populaţia adultă din SUA suferă de cel puţin o maladie cronică, iar frecvenţa acestor patologii ar putea creşte cu 40% în următorii 10 ani, conform proiecţiilor.
Sursa: Agerpres, 19-03-2017, Vizualizari 68
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK