Un uter artificial conceput în SUA ar putea ajuta la reducerea mortalităţii în cazul copiilor născuţi prematur

Data publicării: 27-04-2017

Un uter artificial care a fost testat cu succes pe miei aflaţi în perioada fetală, s-ar putea dovedi de mare ajutor pentru a evita decesul sau riscul de dizabilitate în cazul copiilor născuţi prematur, informează AFP citând un studiu realizat în Statele Unite şi publicat în jurnalul "Nature Communications".

"Este conceput să continue ceea ce se petrece în mod natural în uter", a declarat Alan Flake, chirurg în cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia. "Asta este frumuseţea sa şi motivul pentru care sunt optimist că vom îmbunătăţi ceea ce se face în prezent pentru copiii prematuri", a spus el jurnaliştilor în cadrul unui interviu telefonic.

Copiii care vin pe lume după numai 22 sau 23 de săptămâni de viaţă intrauterină, în loc de 40 de săptămâni cât durează sarcina normală, au 50% şanse de supravieţuire, iar cei care trăiesc riscă în proporţie de 90% să dezvolte probleme de sănătate severe.

În sistemul menit să mimeze viaţa intrauterină, fetuşii trăiesc în lichid, la fel ca în uter, şi sunt conectaţi prin cordonul ombilical ataşat la tuburi la un aparat care îndepărtează dioxidul de carbon şi adaugă oxigen în sânge. Dacă va fi aprobat pentru utilizare umană, va îmbunătăţi considerabil şansele de supravieţuire.

"Unul dintre principalele avantaje ale sistemului nostru este evitarea insuficienţei cardiace cauzată de dezechilibrul din fluxul sanguin determinat de circuitele pe bază de pompe", a declarat co-autorul lucrării, din cadrul Centrului pentru cercetare fetală din cadrul aceleiaşi instituţii.

Oamenii de ştiinţă colaborează cu Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (US Food and Drug Administration) pentru pregătirea testelor pe oameni, acestea putând debuta în circa trei ani.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat şase miei prematuri transferaţi în uterul mamelor lor în acest sistem la 105 - 112 zile de gestaţie - echivalentă cu 23 - 24 de săptămâni în cazul oamenilor. Ei au rămas în uterul artificial 28 de zile, timp în care "au avut un ritm normal de respiraţie şi înghiţire, au deschis ochii, le-a crescut lâna, au devenit mai activi şi au manifestat o creştere normală, dezvoltarea funcţiei neurologice şi maturizarea organelor", a completat Flake.
Sursa: Agerpres, 27-04-2017, Vizualizari 164
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.