Un vaccin ar putea să evite peste 100.000 de avorturi şi de decese în rândul nou-născuţilor

Data publicării: 08-11-2017

Peste 100.000 de avorturi şi de decese ale nou-născuţilor ar putea fi evitate pe plan mondial graţie unui vaccin creat împotriva unei infecţii întâlnite în mod frecvent la femeile însărcinate, care este provocată de o bacterie, streptococul B, sugerează mai multe studii publicate luni, relatează AFP.

Riscul de îmbolnăvire cauzată de acest streptococ a fost mult timp subestimat, au subliniat autorii acestor studii, ce au fost publicate în revista medicală Clinical Infectious Diseases şi au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Society of Tropical Medicine and Hygiene, ce are loc în oraşul Baltimore din statul american Maryland.

Peste 21 de milioane de femei însărcinate din lumea întreagă sunt purtătoare ale acestei bacterii, considerată mult timp inofensivă, estimează cercetătorii de la Facultatea de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra (LSHTM).

În prezent, se ştie că acest streptococ este responsabil de apariţia unor cazuri de septicemie şi de meningită potenţial mortale în rândul nou-născuţilor şi că acest agent patogen reprezintă, de asemenea, o cauză majoră pentru declanşarea unor avorturi.

Or, pe piaţă nu există deocamdată un vaccin disponibil, au deplâns cercetătorii, ale căror studii au fost finanţate de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Noua analiză arată pentru prima dată că un vaccin cu un grad de eficacitate de 80% şi care ar fi administrat pentru 90% din femeile din lumea întreagă ar putea evita peste 231.000 de cazuri de infecţie - nu întotdeauna mortale - în rândul femeilor însărcinate şi nou-născuţilor.

Prezent în mod natural şi inofensiv în aparatul digestiv, streptococul B devine patogen atunci când migrează spre alte organe şi provoacă doar infecţii benigne, cu excepţia femeilor însărcinate şi fetuşilor.

Înainte de aceste studii, datele recoltate despre infecţiile nou-născuţilor cauzate de acest streptococ se limitau la ţările bogate.

Cercetările recente au stabilit însă că infecţia este prezentă la femeile însărcinate din întreaga lume.

În medie, 18% dintre femeile care aşteaptă un copil sunt "colonizate" de această bacterie. Ratele de infectare ajung de la 11% în Asia de Est până la 35% în insulele din Marea Caraibilor.

Cele cinci ţări în care au fost diagnosticate cele mai multe femei însărcinate infectate cu streptococul B sunt India (2,4 milioane), China (1,9 milioane), Nigeria (1,06 milioane), Statele Unite (942.800) şi Indonezia (799.100).

Africa, deşi deţine doar 13% din populaţia mondială, numără 65% din numărul total de avorturi şi decese ale nou-născuţilor cauzate de infecţiile cu acest streptococ, au dezvăluit autorii acestor studii.

În prezent, singura metodă de prevenire constă în administrarea de antibiotice femeilor în momentul naşterii, pentru a reduce riscul pentru bebeluş, fapt ce permite evitarea a 29.000 de cazuri în fiecare an, în majoritatea statelor bogate.

Această abordare ar putea fi însă dificilă în ţările în dezvoltare, unde numeroase femei nasc în propriile locuinţe.

De asemenea, administrarea de antibiotice unui număr de 21,7 milioane de femei ar putea contribui la întărirea rezistenţei microbiene.
Sursa: Agerpres, 08-11-2017, Vizualizari 154
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.