Un vaccin contra meningitei ar putea oferi soluţia mult aşteptată împotriva gonoreei (studiu)

Data publicării: 12-07-2017

O echipă de oameni de ştiinţă care a efectuat un studiu asupra unei campanii de vaccinare în masă împotriva meningitei, desfăşurată în Noua Zeelandă, a descoperit un efect secundar surprinzător al acesteia - tipul de imunizare utilizat oferea o protecţie moderată şi contra gonoreei, o infecţie transmisibilă pe cale sexuală care provoacă îngrijorare la nivel mondial, informează marţi Reuters şi AFP.

Descoperirea, publicată marţi în jurnalul medical ''The Lancet'', reprezintă o premieră, fiind prima dată când un tratament de imunizare a avut un efect de protecţie împotriva gonoreei, acesta oferind totodată noi perspective în căutarea unui vaccin contra acestei boli, susţin oamenii de ştiinţă.

Gonoreea a devenit în ultima vreme o problemă ce suscită îngrijorare la nivel mondial deoarece tulpini ale infecţiei bacteriene au dezvoltat rezistenţă sporită la medicamente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat săptămâna trecută că unele tulpini ale bolii care manifestă rezistenţă totală la medicamente reprezintă deja o ameninţare serioasă. Cel puţin trei persoane, la nivel mondial, sunt infectate cu tulpini complet netratabile ale unei ''superbacterii'' care produce gonoree şi care este posibil să se răspândească la alte persoane prin contact sexual, se arată în avertismentul emis de OMS.

Şi totuşi, până acum eforturile de a dezvolta un vaccin contra gonoreei au avut rezultate dezamăgitoare - patru vaccinuri potenţiale au ajuns în stadiul testelor clinice, însă nici unul nu a fost eficient.

În Noua Zeelandă, circa un milion de persoane cu vârsta sub 20 de ani au primit un vaccin contra meningitei numit MeNZB în perioada 2004-2006 în cadrul unui program de imunizare, oamenii de ştiinţă profitând de ocazie pentru a testa şi efectele contra gonoreei.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care fuseseră imunizate împotriva meningitei cu vaccinul MeNZB aveau un risc cu 31% mai mic de a dezvolta gonoree.

Helen Petousis-Harris, care a participat la studiul realizat la Universitatea din Auckland, a declarat că descoperirile ''oferă dovada experimentală şi o demonstrare a unui principiul'' potrivit căruia vaccinurile contra meningitei ar putea oferi o protecţie încrucişată împotriva gonoreei. ''Descoperirile noastre ar putea sta la baza dezvoltării unor vaccinuri atât contra meningococului, cât şi a gonoreei'', a spus aceasta.

În ciuda faptului că cele două afecţiuni sunt foarte diferite în ceea ce priveşte simptomele şi modurile de transmitere, a adăugat ea, bacteriile Neisseria gonorrhoeae şi Neisseria meningitidis au o asemănare genetică de până la 90%, ceea ce oferă un mecanism biologic plauzibil.

''Această nouă cercetare ar putea schimba regulile jocului'', a declarat Linda Glennie, expertă în cadrul Meningitis Research Foundation, care nu a fost implicată direct în acest studiu, citată de Reuters.

Ţinând cont de detaliile studiilor care demonstrează o ''situaţie foarte gravă'' cu privire la formele foarte rezistente la medicamente a gonoreei, experţii OMS au anunţat că nu este decât ''o chestiune de timp'' până când antibioticele folosite în ultimă instanţă împotriva acestei boli să nu mai aibă niciun efect.

OMS estimează că 78 de milioane de persoane sunt infectate în fiecare an cu gonoree, o boală cu transmitere sexuală care poate afecta organele genitale, rectul şi gâtul. Infecţia, care în multe cazuri nu prezintă simptome, poate provoca boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică şi infertilitate şi poate creşte riscul de contactare a virusului HIV.
Sursa: Agerpres, 12-07-2017, Vizualizari 263
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.