Un vaccin impotriva paludismului a intrat in ultima faza de testare

Data publicării: 19-03-2010

Pentru prima data in istoria medicinii, un vaccin impotriva paludismului este testat de aproape un an in Africa. Aceasta vaccinare experimentala, efectuata sub egida organizatiei internationale non profit PATH, a vizat intr-o prima faza copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 luni; acum, ea va fi aplicata copiilor de peste 6 luni. In total, un numar de 16.000 de copii vor fi vaccinati in urmatorii doi ani, scrie ziarul Le Monde.

Daca aceasta etapa cruciala este incununata de succes, se va putea comercializa un prim vaccin impotriva paludismului, un flagel parazitar transmis prin tantari, care face in fiecare an aproape un milion de victime in intreaga lume, in majoritate copii din Africa subsahariana.

Prima dificultate intalnita in aplicarea unui vaccin impotriva parazitului Plasmodium rezida in faptul ca acesta, care trece prin mai multe stadii in cursul vietii, ia de fiecare data o forma diferita si induce deci tot atatea raspunsuri imunitare. A doua dificultate este de ordin financiar: piata africana nu este rentabila pentru industria farmaceutica, iar punerea la punct a unui vaccin costa aproape o jumatate de miliard de dolari (364.000 de euro). In prezent, combaterea paludismului se rezuma deci la medicamente (clorochina sau chinina) si la lupta impotriva tantarilor.

Istoria acestui vaccin, denumit RTS,S, a inceput in 1987, in laboratoarele GlaxoSmithKline Biologicals, filiala implantata in Belgia a grupului american GSK. Vaccinul a fost testat prima data in 1992, in Statele Unite si Belgia, pe adulti voluntari. In 1995, au inceput primele teste, promitatoare, in Africa, in Gambia si Kenya.

Creat in 1999, datorita unei subventii initiale al Fundatiei Bill&Melinda Gates, MVI este un program de dezvoltare al PATH. Misiunea sa este accelerarea punerii la punct a vaccinurilor impotriva paludismului si punerea lor la dispozitie in tarile care au nevoie.

In 2004, rezultatele unui studiu realizat in sudul Mozambicului, pe un esantion de peste 2.000 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani, arata ca acest vaccin este eficient in proportie de 49%, pe o durata de optsprezece luni, impotriva unei forme severe a bolii. La sfarsitul lui 2008, New England Journal of Medicine publica rezultatele altor trei studii efectuate in Tanzania si Kenya: administrat copiilor mici, precum si bebelusilor mai mici de un an in acelasi timp cu vaccinurile pediatrice recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), RTS,S reduce riscul de episoade clinice de paludism cu 53% pe o perioada de opt luni.

O eficienta care nu a mai fost inregistrata pana acum de un vaccin experimental impotriva paludismului. In mai 2009, testul de faza 3, indispensabil pentru comercializare, demareaza la Bagamoyo (Tanzania). El este derulat acum in unsprezece centre de vaccinare, din sapte tari din Africa subsahariana (Tanzania, Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi si Mozambic).

Costul total al testelor clinice este de 210 milioane de dolari. MVI a primit pentru proiectul RTS,S, in ultimii sapte ani, 175 de milioane de dolari.

In functie de rezultatele definitive ale studiului si de durata obtinerii autorizatiilor reglementare de la OMS, productia industriala a RTS,S ar putea incepe peste aproximativ cinci ani.

OMS si MVI lucreaza deja in parteneriat cu ministerele sanatatii din mai multe state pentru stabilirea cadrului decizional in vederea aplicarii eficiente a viitoarelor campanii de vaccinare.
Sursa: Agerpres, 19-03-2010, Vizualizari 440
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.