Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?

Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?

Un studiu publicat în British Medical Journal oferă o altă perspectivă cu privire la degradarea grăsimilor la nivelul organismului.

Când o persoană consumă mai multe calorii decât organismul său are nevoie, surplusul se depozitează sub formă de trigliceride (o moleculă de glicerină de care se leagă trei acizi grași) stocate în celulele grăsoase, numite adipocite. Macronutrienții proveniți din dietă (carbohidrați, proteine, grăsimi), indiferent de tipologia lor, dacă este depășit necesarul organismului, rezultatul final va fi stocarea acestora sub formă de țesut adipos (acizii grași rezultați sunt stocați sub formă de trigliceride în adipocite). Trebuie precizat faptul că proteinele și carbohidrații suferă un proces de conversie până a ajunge la stadiul în care pot fi depozitate.

Pentru reducerea surplusului de grăsime corporală este nevoie fie să crească consumul energetic, fie să scadă moderat numărul de calorii ingerate, astfel încât organismul să apeleze la depozitele energetice acumulate pentru a asigura o bună funcționare. Bineînțeles, corpul poate apela și la cataboliza musculară pentru a-și menține nivelul energetic, însă acestă variabilă nu face subiectul întrebării adresate inițial.

La nivel celular, procesul prin care trigliceridele sunt eliberate din celulele de grăsime este numit lipoliză, în urma acestuia rezultând patru compuși - trei acizi grași și glicerolul. Acizii grași rezultați în urma degradării trigliceridelor sunt supuși unei reacții biochimice complexe, numită beta-oxidare, care are loc doar în prezența oxigenului.

Pe scurt, reacția care stă la baza lipolizei este următoarea:
trigliceride (C55H104O6) + 78O255CO2 + 52H2O + energie

   
Din această reacție este ușor de observat cum prin procesul de oxidare al acizilor grași (rezultați în urma degradării trigliceridelor) rezultă energia necesară organismului pentru supraviețuire. Un alt aspect prezentat în reacția dată este că dintr-o moleculă de triglicerid, cu participarea oxigenului, se obțin dioxid de carbon și apă, iar articolul publicat în revista britanică relatează că atunci când o persoană pierde 10 kilograme de grăsime, 8, 4 kilograme sunt eliminate sub formă de dioxid de carbon, în timp ce restul de 1, 6 kilograme sunt eliminate sub formă de apă, prin urină, fecale, transpirație sau alte fluide corporale.

În concluzie, răspunsul la întrebarea „Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?” este următorul: grăsimea se elimină preponderent sub formă de dioxid de carbon exhalat (84%), iar restul sub formă de apă (16%), fapt care pune în atenție plămânii ca fiind principalele organe care participă la eliminarea grăsimii din organism.

Sursa: Medical Xpress

   

 


Data actualizare: 29-03-2016 | creare: 28-03-2016 | Vizite: 3144
Bibliografie
When you lose weight, where does the fat actually go?, link: http://medicalxpress.com/news/2016-03-weight-fat.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Balon intragastric ce poate fi înghițit - cea mai recentă armă împotriva obezității
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK