Unele zone din creier sunt mai active la femei decât la bărbaţi (studiu)

Data publicarii: 09-08-2017

Creierul bărbaţilor este diferit de cel al femeilor din punct de vedere al nivelului de irigare cu sânge a anumitor regiuni cerebrale, fapt ce influenţează şi totodată explică trăsăturile comportamentale specifice celor două sexe dar şi riscul de a dezvolta unele afecţiuni, conform celui mai amplu studiu realizat până în prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, citat luni de Science Daily.

Potrivit raportului publicat recent în "Journal of Alzheimer's Disease" de o echipă de cercetători americani, organul gândirii este mult mai activ în cazul femeilor în comparaţie cu cel al bărbaţilor.

În cadrul cercetării, oameni de ştiinţă de la Amen Clinics din Newport Beach, California, au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziţie de nouă clinici şi au cuantificat diferenţele dintre creierele bărbaţilor şi ale femeilor.

"Acesta este un studiu foarte important care ne ajută să înţelegem diferenţele în funcţie de sex", a declarat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen, fondatorul Amen Clinics, Inc. "Deosebirile cuantificabile pe care le-am identificat între bărbaţi şi femei sunt esenţiale pentru înţelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, precum boala Alzheimer, în funcţie de sex. Utilizarea instrumentelor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, precum SPECT, sunt esenţiale pentru dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru afecţiunile cerebrale", a adăugat acesta.

Creierele femeilor participante la studiu au fost semnificativ mai active în mult mai multe zone în comparaţie cu cele ale bărbaţilor, în special în zona cortexului prefrontal implicat în activităţi precum concentrarea şi controlarea impulsurilor, dar şi în regiunea limbică sau emoţională, cu rol în reglarea dispoziţiei şi a anxietăţii.

În cazul bărbaţilor, centrele din creier implicate în percepţii vizuale şi coordonare erau mai active.

SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier. Imaginile obţinute de la subiecţii aflaţi în stare de repaus dar şi în timp ce îndeplineau anumite sarcini cognitive au demonstrat diferenţe în ceea ce priveşte fluxul de sânge din unele regiuni din creier.

Printre subiecţi s-au numărat 119 voluntari sănătoşi şi 26.683 de pacienţi cu diverse afecţiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenţie (ADHD).

Înţelegerea acestor diferenţe este esenţială deoarece afecţiunile cerebrale afectează în mod diferit bărbaţii şi femeile. În timp ce femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, depresie - ea însăşi un factor de risc pentru boala Alzheimer - şi tulburări anxioase, bărbaţii au o tendinţă mai accentuată către ADHD şi probleme de comportament, precizează sursa citată.

"O mai bună definire a diferenţelor fiziologice şi structurale în ceea ce priveşte funcţionarea creierului în funcţie de sex va face lumină în boala Alzheimer şi ne va ajuta să ne înţelegem partenerii", a declarat doctor George Perry redactor-şef al Journal of Alzheimer's Disease şi decan în cadrul Colegiului de ştiinţe al Universităţii San Antonio din Texas.

Diferenţele observate în ceea ce priveşte fluxul de sânge mai pronunţat în cortexul prefrontal al femeilor poate explica de ce acestea au o tendinţă mai accentuată către empatie, intuiţie, colaborare, autocontrol şi îngrijorare în comparaţie cu bărbaţii.

De asemenea, potrivit cercetării, un flux mai mare de sânge în regiunea limbică din creierul femeilor ar putea explica parţial de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie şi tulburări de alimentaţie.
Sursa: Agerpres, 09-08-2017, Vizualizari 69
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK