UNICEF: În România, 12% dintre bebeluşi - alăptaţi în prima oră de la naştere; 16% - în primele şase luni

Data publicarii: 03-08-2017

Doar 12% dintre nou-născuţii din România sunt alăptaţi în prima oră de la naştere, iar rata de alăptare exclusivă la sân în primele şase luni este de 16%, arată un nou raport publicat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alăptare).

Potrivit raportului, nicio ţară din lume nu îndeplineşte integral standardele recomandate privind hrănirea bebeluşilor la sân.

Tabloul alăptării la nivel mondial (Global Breastfeeding Scorecard), care examinează situaţia din 194 de ţări, arată că doar 40% dintre copiii cu vârsta de sub şase luni sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare (primind doar lapte matern) şi că rata de hrănire exclusiv prin alăptare depăşeşte 60% în numai 23 de ţări, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de UNICEF.

"Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii cognitive şi de sănătate atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mamele acestora. Alăptarea este esenţială în special în primele şase luni de viaţă, ajutând la prevenirea diareei şi pneumoniei - două cauze majore de deces în rândul sugarilor. Mamele care alăptează prezintă un risc mai mic de cancer ovarian şi mamar, două cauze principale de deces în rândul femeilor", indică sursa citată.

"Alăptarea asigură bebeluşilor cel mai bun start în viaţă", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS, citat în comunicatul UNICEF.

"Alăptarea este una dintre investiţiile cele mai eficace şi rentabile pe care le pot face statele pentru sănătatea celor mai tineri dintre cetăţenii lor, precum şi pentru sănătatea economiei şi a societăţilor respective", a spus şi Anthony Lake, directorul general al UNICEF.

Conform sursei citate, rezultatele studiului comparativ au fost publicate la începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării, împreună cu o nouă analiză care demonstrează că, pentru a creşte până la 50% ponderea globală a bebeluşilor sub şase luni hrăniţi exclusiv prin alăptare, până în 2025, este necesară o investiţie anuală de numai 4,70 dolari per nou născut.

Potrivit publicaţiei Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding (Alimentaţie pentru sănătatea şi bogăţia naţiunilor: De ce sunt necesare investiţii pentru alăptare), atingerea acestei ţinte ar putea salva vieţile a 520.000 de copii cu vârsta de sub cinci ani şi ar putea genera o creştere economică de 300 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, ca rezultat al reducerii îmbolnăvirilor şi costurilor de îngrijire a sănătăţii, precum şi al creşterii productivităţii.

"La nivel mondial, investiţiile în favoarea alăptării sunt mult prea mici. În fiecare an, guvernele din statele cu venituri mici şi mijlocii cheltuiesc aproximativ 250 de milioane dolari pentru programe în domeniul alăptării, iar donatorii asigură suplimentar doar 85 de milioane dolari", se arată în comunicatul UNICEF.

Colectivul Mondial pentru Alăptare solicită ţărilor să sporească fondurile alocate pentru creşterea ratelor de alăptare de la naştere până la vârsta de doi ani; să aplice în întregime Codul internaţional de comercializare a substituenţilor de lapte matern şi hotărârile din domeniu ale Adunării Mondiale a Sănătăţii, prin intermediul unor prevederi legale stricte, respectate de toţi cei vizaţi şi monitorizate independent de organizaţii care nu se află în conflict de interese.

De asemenea, Colectivul Mondial pentru Alăptare cere introducerea unor prevederi legale cu privire la concediul parental plătit şi politici privind alăptarea la locul de muncă, pornind ca nivel minim de la măsurile de protecţie a maternităţii recomandate de Organizaţia Internaţională a Muncii, inclusiv prevederi aplicabile în sectorul informal; să implementeze cei zece paşi către alăptarea cu succes în maternităţi, inclusiv asigurarea alăptării pentru nou-născuţii bolnavi şi vulnerabili; să îmbunătăţească accesul la servicii de consiliere calificată cu privire la alăptare, ca parte a unor pachete cuprinzătoare de politici şi programe în favoarea alăptării, aplicate în unităţile sanitare.

Potrivit UNICEF, cele 23 de ţări care au atins rate ale alăptării exclusive de peste 60% sunt: Bolivia, Burundi, Capul Verde, Cambodgia, Republica Populară Democrată Coreeană, Eritreea, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Micronezia, Statele Federate ale Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sao Tome şi Principe, Insulele Solomon, Sri Lanka, Swaziland, Timorul de Est, Uganda, Vanuatu şi Zambia.
Sursa: Agerpres, 03-08-2017, Vizualizari 79
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK