Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" se implică în acţiuni de prevenţie împotriva fumatului

Data publicarii: 20-04-2017

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a lansat proiectul "Alege să fii sănătos!" privind impactul negativ al fumatului asupra sănătăţii.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, semnalează, într-un comunicat transmis miercuri de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, că fumatul are un impact negativ major atât asupra fumătorilor, căt şi nefumătorilor, prin expunere la fumat pasiv şi/sau involuntar, iar speranţa de viaţă a fumătorilor scade în medie cu 10 ani faţă de nefumători.

Potrivit sursei citate, tabagismul induce nouă din 10 cazuri de cancer pulmonar. Comparativ cu nefumătorul, fumătorul are un risc de cancer pulmonar de 23 ori mai mare în cazul bărbaţilor şi de 13 ori mai mare în cazul femeilor.

Alte riscuri la care se expun fumătorii activi sunt: riscul de a deceda prin boală obstructivă cronică, acesta fiind de 12-13 ori mai mare faţă de nefumători, progresia cu 50% mai rapidă a aterosclerozei, riscul de două până la nouă ori mai mare de a face un infarct miocardic şi riscul de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, relevă comunicatul.

Pentru femeia gravidă, dacă fumează, există de 1,3 - 2,5 ori mai multe şanse de a avea o naştere prematură, iar fumatul în timpul sarcinii induce între 20% şi 90% dintre cazurile de moarte subită infantilă.

Şi în cazul fumătorilor pasivi creşte riscul de apariţie a cancerului pulmonar cu 20-30% şi de boli cardiace cu 25-35%, indică sursa citată.

"În acest context, Legea antifumat nr. 15 din 2016 a încercat să protejeze atât fumătorul pasiv, cât şi fumătorul activ, iar efectele sale deja se fac resimţite pe toate planurile, de la protecţia salariatului nefumător până la apărarea celor dragi de acasă. Partea de educaţie a populaţiei este misiunea 'halatelor albe', iar angrenarea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti în acţiuni de prevenţie are exact această misiune", precizează comunicatul.

România a urcat 12 locuri în lupta antifumat, fapt constatat la cea de-a 7-a Conferinţă Europeană "Tobacco or Health", care a avut loc în luna martie, unde s-au prezentat rezultatele activităţilor de dezvoltare şi implementare a politicilor privind controlul consumului de tutun în 35 de ţări europene, folosind un instrument numit "Scala politicilor de control al consumului de tutun", conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Băncii Mondiale.

În cadrul acestui eveniment a fost subliniat progresul făcut de România, care a urcat de pe locul 19, unde era în 2013, pe locul 7, unde se află în prezent. Acest progres spectaculos se datorează în principal adoptării legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum şi iniţierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spaţiul public o dată cu modificările legislative, susţine sursa citată.

"Intrarea României în acest grup fruntaş alături de ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Finlanda, Franţa, Norvegia demonstrează că se poate să devenim modele europene, că tradiţiile se pot cultiva şi se pot încuraja prin eforturi comune şi prin înţelegerea corectă a misiunii de prevenţie a unei astfel de legi. Ne aşteaptă însă un drum lung unde bat la uşă alte proiecte legate de introducerea pachetului generic, modificarea condiţiilor de taxare a tutunului etc", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, important este şi proiectul "2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României" care va permite educarea şi prevenirea fumatului în rândul copiilor şi al adolescenţilor şi o înţelegere mai corectă a dreptului de a fi protejat şi de a proteja de nocivitatea fumatului activ sau pasiv.
Sursa: Agerpres, 20-04-2017, Vizualizari 43
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK