UNSAR: Informaţiile lansate de un furnizor de servicii medicale, referitoare la produsele de asigurare de sănătate, dezinformează consumatorii

Data publicării: 15-07-2017

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) consideră că informaţiile lansate joi de un partener din rândul furnizorilor de servicii medicale, referitoare la produsele de asigurare de sănătate, dezinformează consumatorii.

"Piaţa de asigurări private de sănătate este strict supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi strict reglementată prin acte normative ample: capitolul X din Legea Sănătăţii (Legea 95/2006), Norma metodologică privind asigurările voluntare de sănătate (aprobată prin Ordinul comun Ministerul Sănătăţii Publice şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - nr.365/1/2007). Astfel, statul are permanent informaţii cu privire la evoluţia acestei pieţe", se arată în comunicatul UNSAR.

Recent, au apărut în spaţiul public informaţii potrivit cărora poliţele private de sănătate vândute de companiile de asigurări sunt de fapt abonamente medicale mascate în asigurări cu scopul de a beneficia de deductibilitatea fiscală. .

UNSAR consideră că pentru atingerea obiectivelor de sănătate şi protecţia consumatorilor este necesară aducerea prevederilor referitoare la abonamentele medicale la un nivel de reglementare şi raportare în directa corelaţie cu facilitatea fiscală acordată. În Codul Sănătăţii anunţat de autorităţi, abonamentele medicale ar putea fi definite şi reglementate, uşurându-se astfel procesul de control.

"În prezent, statul nu poate avea evidenţă asupra serviciilor medicale prestate în afara sistemului public de sănătate, deşi deductibilitatea fiscală a fost extinsă şi pentru abonamentele medicale. Nu există niciun studiu care să indice că implementarea unei reglementări similară celei pentru asigurări private de sănătate poate proteja consumatorul şi statul de eventuale efecte negative în situaţia în care furnizorii de servicii medicale s-ar confrunta cu dificultăţi în derularea activităţii", se menţionează în comunicat.

De asemenea, în cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea pieţei asigurărilor de sănătate, UNSAR a propus în mod proactiv implementarea unui sistem de raportare integrată a serviciilor medicale care să permită interconectarea datelor legate de cheltuielile cu sănătatea, atât ale statului, cât şi ale celor două instrumente private de sănătate, pentru ca statul să aibă permanent radiografia stării de sănătate a populaţiei, pe baza căreia poate dezvolta programe de sănătate axate pe nevoia românilor, dar şi raportate la principiul cost-beneficiu.

"Produsele de asigurare de sănătate sunt cuprinzătoare, companiile oferind o paletă largă de servicii, cu beneficii multiple pentru consumatori acoperind un spectru de riscuri complex, cât şi pentru sistemul public de sănătate, prin degrevarea de cheltuieli", se arată în comunicat.
Sursa: Agerpres, 15-07-2017, Vizualizari 92
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.