UPDATE Parlament: Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetul Sănătăţii pe 2018

Data publicării: 13-12-2017

Bugetul Sănătăţii pe 2018 a fost avizat favorabil, marţi, în forma propusă de Guvern, de comisiile parlamentare de specialitate reunite, cu 18 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă".

Proiectul a fost aprobat cu un amendament care vizează alocarea sumei de 5,8 milioane lei pentru dotarea Spitalului Floreasca.

O altă propunere privind creşterea alocaţiei bugetare pentru medicii de familie urmează să fie discutată în plen.

De asemenea, au fost respinse 1.459 de amendamente, majoritatea referindu-se la aparatură medicală, construcţia de spitale noi, consolidarea celor existente şi achiziţii de ambulanţe, câte una în fiecare comună.

Ministerul Sănătăţii va avea un buget de 8,762 miliarde de lei, un plus de 4,6% în 2018 faţă de anul acesta, în condiţiile în care pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-a alocat suma de 33,769 miliarde de lei, cu 4,5 miliarde de lei mai mult faţă de anul 2017, respectiv o majorare de 15,5%.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că este mulţumit de forma în care a fost adoptat bugetul, o creştere importantă a alocării fiind înregistrată la capitolul personal medical, respectiv 1,994 miliarde lei, 32,21%.

"Sunt mulţumit că avem creşteri faţă de bugetul de anul trecut şi ne dorim să utilizăm eficient banul public şi împreună cu preşedintele Casei (n.r. - preşedintele CNAS) o să facem o strategie în acest sens", a precizat Bodog.

Cât priveşte amendamentele respinse, el a menţionat că foarte multe dintre acestea "nu-şi găsesc locul în bugetul de stat".

"Unele dintre ele vor fi prevăzute ca şi achiziţii naţionale în ceea ce priveşte investiţiile. Dacă vorbim aici despre investiţii în aparatură medicală, în spitalele judeţene, spitale regionale, municipale, altele sunt prinse în programul de guvernare şi vorbim aici despre ambulanţe. Pe de altă parte, o ambulanţă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie foarte bine gândit. Noi suntem în discuţii cu Banca Mondială. Am primit aprobare pentru a face un program pilot - o ambulanţă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, însă ne dorim să avem cea mai bună utilizare a acestora", a susţinut ministrul.

În context, preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor-Mihai, a spus că majorarea semnificativă în bugetul acestei instituţii o înregistrează cheltuielile de personal, respectiv 8,9%. De asemenea, o creştere înregistrează şi cheltuielile pentru bunuri şi servicii, cu 13,6% faţă de anul trecut, cea mai mare parte a banilor urmând a fi alocaţi pentru tipărirea cardurilor de sănătate. E vorba de aproximativ 4,2 milioane de carduri, din care 4 milioane vor expira anul viitor.

Cheltuielile pentru materiale şi prestări-servicii vor creşte cu 13,6%. "Aici intră medicamente şi asistenţa medicală primară", a explicat ministrul Bodog.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate, a afirmat că cele peste 1.400 de amendamente a fost respinse "în bloc", fără ca acestea să fie citite.

"Nu vorbim decât despre o mare de minciună, de o regie a mincinoşilor din PSD, care au venit să ne spună ipocrit că le pasă de sănătatea românilor. Din nefericire pentru România, situaţia dezastruoasă din sistemul sanitar va continua (...). Totul populist, minciună, nimeni nu s-a uitat pe niciunul dintre cele 1.400 de amendamente, pur şi simplu au căzut în bloc, aşa cum cade sistemul sanitar sub securea PSD", a afirmat Ungureanu.
Sursa: Agerpres, 13-12-2017, Vizualizari 167
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.