UPDATE1 NOBEL 2017 Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice

Data publicării: 05-10-2017

Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit miercuri cercetătorilor Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson "pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice (cryo-EM) pentru determinarea structurii moleculelor vii în imagini de înaltă rezoluţie, conform comunicatului de presă al Comitetului Nobel din Stockholm.

Jacques Dubochet, de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, Joachim Frank, de la Columbia University, New York, SUA şi Richard Henderson, de la Laboratorul de Biologie Moleculară de la Cambridge, Marea Britanie, împart Premiul Nobel pentru Chimie. Activitatea lor în domeniu va face posibil, în curând, obţinerea unor imagini de detaliu ale maşinăriilor intime şi complexe ale vieţii la rezoluţii atomice.

Crio-microscopia electronică simplifică şi îmbunătăţeşte imagistica biomoleculelor, conducând biochimia într-o nouă eră, se mai precizează în comunicatul Comitetului Nobel.

O imagine poate fi cheia spre a înţelege un fenomen. Progresul ştiinţific este deseori bazat pe vizualizarea unor obiecte, mecanisme sau fenomene care sunt invizibile ochiului uman. Biochimia este o ştiinţă care a avut mult de suferit din cauza lipsei tehnologiei capabile să genereze imagini de la nivelul maşinăriei moleculare a vieţii. Crio-microscopia electronică a schimbat acest lucru. Oamenii de ştiinţă pot, în prezent, să "îngheţe" biomolecule în diferite stadii de activitate şi să vizualizeze astfel etape ale unor procese care nu au fost niciodată observate direct, deschizând calea atât pentru o mai bună înţelegere a proceselor chimice aflate la baza vieţii dar şi pentru dezvoltarea unor noi clase de produse farmaceutice.

Microscopul electronic a fost considerat multă vreme un instrument bun doar pentru a observa materia moartă, pentru că puternica undă de electroni pe care o produce distruge materialul biologic. Însă în 1990, Richard Henderson a folosit cu succes un microscop electronic pentru a genera o imagine tridimensională (3D) a unei proteine la rezoluţie atomică. Această reuşită a demonstrat potenţialul acestei tehnologii.

Lui Joachim Frank îi revine meritul de a face ca această tehnologie să aibă aplicabilitate generală. Între 1975 şi 1986 el a dezvoltat o metodă de procesare a imaginii prin care imaginile neclare, bidimensionale (2D), obţinute prin microscopul electronic, erau analizate şi combinate pentru a genera imaginea clară a structurilor tridimensionale observate la microscop.

Jacques Dubochet a adăugat apă microscopiei electronice. Apa lichidă se evaporă în vidul microscopului electronic, ceea ce duce la distrugerea biomoleculelor. La începutul anilor '80, Dubochet a reuşit să vitrifice apa (proces prin care se modifică structura unei substanţe prin încălzire la o temperatură înaltă, astfel încât să devină compactă şi cu luciu sticlos) - el a răcit apoi apa atât de rapid încât aceasta s-a solidificat în forma sa de agregare lichidă, rezultând o "sticlă" şi nu cristale de gheaţă, în jurul unei mostre biologice, permiţându-le moleculelor vii din mostră să-şi menţină forma naturală chiar şi în condiţii de vid.

Pornind de la aceste descoperiri, a fost o chestiune de timp până la perfecţionarea şi optimizarea microscopiei electronice. Rezoluţia atomică dorită a fost atinsă în 2013, iar în prezent cercetătorii pot obţine oricând reproduceri ale structurii tridimensionale a moleculelor vii. În ultimii ani, literatura de specialitate a abundat în imagini obţinute prin această metodă, de la proteinele care produc rezistenţa la antibiotice, până la suprafaţa virusului Zika. În prezent, progresul biochimiei este legat de munca acestor trei cercetători.

Premiul Nobel pentru Chimie este al treilea anunţat din seria distincţiilor care sunt comunicate în fiecare an. Joi, 5 octombrie, va fi anunţat Premiul Nobel pentru Literatură.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoţit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.
Sursa: Agerpres, 05-10-2017, Vizualizari 199
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.