Urangutanul Chantek, 'maimuţa care a mers la colegiu', a murit la vârsta de 39 de ani

Data publicarii: 09-08-2017

Chantek, un urgangutan mascul care a fost printre primele maimuţe care au învăţat limbajul semnelor, care putea să-şi facă curat în cameră şi care a învăţat drumul până la un restaurant fast-food, a murit luni, la vârsta de 39 de ani, a anunţat parcul zoologic din Atlanta, relatează Reuters.

Chantek, care a fost învăţat limbajul semnelor de o antropoloagă care l-a crescut ca pe propriul copil, era tratat pentru o boală de inimă, a precizat parcul zoologic într-un comunicat. O necropsie va stabili cauza morţii.

"Lui Chantek i se va simţi lipsa de către familia lui de la parcul zoologic din Atlanta. Avea o personalitate unică şi moduri speciale de a relaţiona şi de a comunica cu cei care l-au cunoscut cel mai bine", a declarat Hayley Murphy, vicepreşedinte al instituţiei.

Chantek, unul dintre cei mai în vârstă urangutani din grădinile zoologice din America de Nord, s-a născut la Centrul regional pentru cercetări privind primatele Yerkes, din Atlanta. El a fost trimis apoi să trăiască împreună cu antropoloaga Lyn Miles la universitatea Tennessee, din Chattanooga, timp de aproape nouă ani.

Urangutanul putea să-şi facă curat în cameră şi să folosească unelte, dar memorase şi drumul cu maşina de la universitate până la un fast-food Dairy Queen, potrivit unui documentar al PBS din 2014, intitulat "The Ape Who Went to College " (Maimuţa care a mers la colegiu - n.r.).

Chantek se număra printre puţinele primate care puteau comunica folosind limbajul american al semnelor, împreună cu Koko, o gorilă, şi Washoe, un cimpanzeu femelă.

El a fost transferat la o grădină zoologică din Atlanta în 1997 şi folosea frecvent limbajul semnelor pentru a comunica cu îngrijitorii, precizează parcul zoologic. Urangutanul era însă timid cu persoanele pe care nu le cunoştea şi folosea de multe ori mijloace de comunicare mai tipice urangutanilor, precum vocalizarea şi gesturile mâinilor.

Parcul zoologic din Atlanta a început un regim medical în 2016 pentru a-i trata simptomele de inimă ale lui Chantek. Bolile cardiace sunt principala cauză a morţii pentru primatele mari din grădinile zoologice, precum urangutanii.

Lui Chantek i s-a întocmit o dietă cu un conţinut scăzut de sodiu şi a fost primul urangutan conştient care a fost supus unei ecocardiograme pentru a-i examina ritmul bătăilor inimii.
Sursa: Agerpres, 09-08-2017, Vizualizari 54
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK