Utilizarea telefoanelor mobile de către femeile gravide nu ar creşte riscul de tulburări de neurodezvoltare la copii (studiu)

Data publicarii: 28-09-2017

Femeile care utilizează telefoanele mobile în timpul sarcinii nu cresc astfel riscul de a naşte copii cu tulburări de neurodezvoltare în comparaţie cu gravidele care evită folosirea acestor dispozitive mobile, sugerează un studiu recent, citat miercuri de Reuters.

''Nu am găsit nicio dovadă a unui efect dăunător asupra neurodezvoltării copilului de 3 şi 5 ani în cazul mamei care utilizează telefonul mobil în timpul sarcinii'', a declarat dr. Jan Alexander de la Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică, autor principal al lucrării.

''Spre surprinderea noastră, cu cât mama folosea mai mult telefonul mobil în timpul sarcinii cu atât capacităţile motorii ale copilului la vârsta de 3 ani erau mai bune'', a precizat Alexander prin e-mail pentru sursa citată. ''Însă, o descoperire similară în ceea ce priveşte utilizarea (telefonului mobil - n.r.) de către taţi indică spre alţi factori ce ţin de stilul de viaţă şi nu către impactul fizic al telefoanelor mobile'', a mai spus acesta.

Cercetări anterioare, desfăşurate cu preponderenţă pe animale, au stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea ca expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvenţă emise de telefoanele mobile să aibă un efect negativ asupra creierelor aflate în curs de dezvoltare ale celor mici. Însă rezultatele au fost împărţite, iar multe dintre studii au fost prea reduse sau au avut o durată prea scurtă pentru a se putea evalua impactul pe termen lung al expunerii la telefoane mobile asupra dezvoltării copilului, notează oamenii de ştiinţă în ''BMC Public Health''.

Pentru studiul actual, cercetătorii au examinat date de la 45.389 de perechi mamă-copil, analizând gradul de utilizare a telefonului mobil de către femei în timpul sarcinii şi abilităţile motrice, lingvistice şi comunicaţionale ale copiilor acestora la vârste de 3 şi 5 ani.

Circa 10% dintre femei au declarat că nu au folosit niciodată telefonul mobil în timpul sarcinii, sau au făcut acest lucru foarte rar, 39% au fost încadrate în categoria ''utilizare redusă (de câteva ori pe săptămână), 47% au folosit aceste dispozitive mobile cu o frecvenţă ''medie'' (zilnic), iar la circa 4% această a fost ''intensă'' (cel puţin o oră în fiecare zi).

Spre deosebire de copiii născuţi de femei care au utilizat foarte rar telefonul mobil în timpul sarcinii, cei ai mamelor care au vorbit mai mult la astfel de dispozitive aveau un risc cu 27% mai mic de a manifesta o complexitate redusă a propoziţiei, o posibilitate cu 14% mai mică de a manifesta o gramatică incompletă şi un risc cu 31% mai mic de întârziere în dezvoltarea limbajului de nivel moderat la vârsta de 3 ani, se arată în concluziile studiului.

De asemenea, copiii născuţi de femeile care au utilizat telefonul mobil în timpul sarcinii au avut un risc cu 18% mai mic de a manifesta tulburări motorii la vârsta de 3 ani.

Alte cercetări, însă, au asociat utilizarea telefoanelor mobile de către gravide cu apariţia tulburărilor de comportament la copii, precum hiperactivitatea, iar un studiu nu este suficient pentru a determina siguranţa expunerii feţilor la aceste dispozitive, a susţinut pentru sursa citată Laura Birks, om de ştiinţă la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), care nu a fost implicată în studiu.

''Dacă femeile gravide vor să reducă expunerea la câmpurile de radiofrecvenţă în timp ce vorbesc la telefon, pot să utilizeze funcţia 'hands-free' şi să evite ţinerea telefonului în apropierea abdomenului'', a precizat Birks.
Sursa: Agerpres, 28-09-2017, Vizualizari 44
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK