Utilizarea ţigărilor electronice are un rol cert în scăderea numărului de fumători, potrivit unui nou studiu

Data publicarii: 28-07-2017

O creştere a gradului de utilizare a ţigărilor electronice în rândul americanilor adulţi este legată de o creştere semnificativă a numărului de persoane care s-au lăsat de fumat, a anunţat miercuri o echipă de cercetători, relatează Reuters.

În studiul publicat în British Medical Journal (BMJ), oamenii de ştiinţă din California susţin că concluziile lor se bazează pe analizarea celui mai mare eşantion de utilizatori de ţigări electronice folosit până acum şi care a furnizat "dovezi puternice" că aceste dispozitive au contribuit la creşterea ratei de renunţare la fumat.

"Aceste concluzii trebuie analizate cu atenţie în elaborarea de politici de reglementare şi în planificarea măsurilor de control al fumatului", susţin cercetătorii, conduşi de Shu-Hong Zhu, din cadrul universităţii din California, în studiu.

Comunitatea ştiinţifică globală are păreri împărţite în privinţa ţigărilor electronice şi a faptului că ele sunt un instrument de sănătate publică utilă ca terapie pentru înlocuirea nicotinei sau, dimpotrivă, o "cale de intrare" pentru tinerii care se vor apuca apoi de fumat tutun.

Mulţi specialişti, inclusiv dintre cei de la Public Health England, cred că ţigaretele electronice, care conţin nicotină dar nu şi tutun, sunt o alternativă cu risc scăzut la fumat.

Însă chirurgul general al SUA le-a cerut anul trecut congresmenilor să impună preţuri şi politici de taxare care ar descuraja utilizarea lor.

Studiul coordonat de Shu-Hong Zhu a utilizat cinci anchete în rândul populaţiei americane datând dintre 2001 şi 2015. Au fost identificaţi utilizatorii de ţigarete electronice din cel mai recent studiu din 2014/2015 şi s-a calculat rata de renunţare la fumat în rândul celor care au declarat că au fumat ţigări normale cu 12 luni înainte de studiu. Aceasta a fost apoi comparată cu cea din cele patru studii anterioare.

Rezultatele au arătat că este mai probabil ca utilizatorii de ţigarete electronice să aibă o tentativă de renunţare la fumat decât fumătorii de tutun (65% faţă de 40%) şi chiar să reuşească să se lase de fumat pentru cel puţin trei luni.

Rata generală a renunţării la fumat pentru 2014/15 a fost de 5,6%, în creştere faţă de 4,5% în 2010/11, şi mai mare decât oricare dintre celelalte rate din studiile precedente.

Cercetătorii susţin că, deşi creşterea cu 1,1 puncte procentuale în rândul celor care se lasă de fumat poate părea mică, ea înseamnă în realitate un număr de 350.000 de fumători americani care au renunţat la acest obicei nociv în 2014/15.

"Şi alte intervenţii care s-au desfăşurat simultan, precum o campanie naţională care a prezentat reclame foarte grăitoare privind consecinţele grave asupra sănătăţii ale fumatului, au jucat cel mai probabil un rol în creşterea numărului celor care s-au lăsat de fumat", a spus Zhu.

"Dar această analiză reprezintă un argument puternic că utilizarea ţigării electronice a jucat un rol important", a adăugat expertul citat.

Jamie Hartmann-Boyce, expertă din cadrul Universităţii Oxford şi în rândul Cochrane Tobacco Addiction Group, care nu a fost implicată în cercetarea publicată în BMJ, susţine că concluziile studiului sugerează că ţigările electronice se pot dovedi un instrument util în reducerea numărului de fumători.

"Concluziile acestui studiu sunt promiţătoare şi în linie cu dovezile tot mai multe că ţigările electronice cu nicotină i-ar putea ajuta pe oameni să se lase de fumat", a apreciat ea.
Sursa: Agerpres, 28-07-2017, Vizualizari 66
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK