Utilizarea timp îndelungat a antibioticelor, asociată cu riscul de cancer de colon (studiu)

Data publicării: 07-04-2017

Persoanele care iau antibiotice o perioadă îndelungată de timp au un risc mai mare de a dezvolta anumite formaţiuni pe intestine ce pot fi precursoare ale cancerului, informează miercuri BBC citând un studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific ''Gut''.

Oamenii de ştiinţă susţin că această concluzie se adaugă dovezilor potrivit cărora diversitatea bacteriilor prezente în intestine ar putea juca un rol important în dezvoltarea tumorilor.

Polipii intestinali - mici excrescenţe apărute în afara mucoasei intestinale - afectează o mare parte a populaţiei (în Marea Britanie, 15%-20% dintre persoane se confruntă cu această problemă, potrivit sursei citate) şi în cele mai multe cazuri nu cauzează simptome şi nu devin canceroase. Însă, dacă nu sunt tratate, unele dintre ele se dezvoltă în timp în tumori.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizate date de la 16.600 de asistente care au luat parte la un studiu de lungă durată desfăşurat în Statele Unite, numit ''Nurses' Health Study''. Ei au aflat că persoanele care luaseră antibiotice în jurul vârstei de 20 - 39 de ani, timp două sau mai multe luni, manifestau un risc mai mare de a fi diagnosticate după o vreme cu anumite tipuri de polipi intestinali - numiţi adenomatoşi - în comparaţie cu subiecţii care nu luaseră antiobitice la aceleaşi vârste. De asemenea, femeile care luaseră antibiotice timp de mai multe luni în jurul vârstei de 40-50 de ani aveau un risc şi mai mare de a fi diagnosticate cu adenom câteva zeci de ani mai târziu.

Autorii studiului susţin că cercetarea lor nu poate dovedi că antibioticele conduc la formarea cancerului şi recunosc faptul că bacteriile pe care medicamentul le tratează ar putea de asemenea juca un rol important deoarece produc inflamaţii, ''un risc binecunoscut pentru dezvoltarea cancerului de colon''.

''Antibioticele alterează în mod fundamental flora intestinală reducând diversitatea, numărul bacteriilor şi rezistenţa la bacteriile nocive'', notează cercetătorii în studiu precizând că ''acest lucru ar putea avea un rol crucial în dezvoltarea cancerului de colon''.

''Dacă este confirmată de alte studii, descoperirea sugerează nevoia potenţială de a limita utilizarea antibioticelor şi a surselor de inflamaţii care ar putea duce la formarea tumorii'', încheie oamenii de ştiinţă care avertizează totuşi că aceste rezultate preliminare necesită mai multe investigaţii iar oamenii nu ar trebui să stopeze administrarea antibioticelor.

Se estimează că în Statele Unite, în 2017, se vor înregistra circa 95.520 de noi cazuri de cancer de colon şi 39.910 de noi cazuri de cancer rectal, conform Medical News Today.
Sursa: Agerpres, 07-04-2017, Vizualizari 170
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.