Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!

Autor:

Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
Declinul cognitiv care apare pe măsură ce înaintăm în vârstă ar putea fi încetinit la persoanele cu vârsta în jur de 50 de ani prin activitățile de voluntariat. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători englezi de la Universitatea din Southampton, la care au participat peste 9000 de persoane. Acestea erau implicate într-un studiu longitudinal privind starea de sănătate, fiind monitorizate încă din perioada copilăriei.

La 33 și 50 de ani, participanții au fost întrebați despre activitățile de voluntariat în care erau implicați, indiferent de tipul lor: organizații de voluntariat, grupuri în cadrul bisericii, asociații de cartier, grupuri reunite pentru cauze sociale etc. În plus, la 50 de ani, au rezolvat teste privind abilitățile cognitive – memoria, gândirea și raționamentul.

Cercetătorii au observat că, în general, persoanele implicate în acțiunile de voluntariat au obținut scoruri mai mari decât celelalte, în medie cu 0,4-0,6 mai mult. Totodată, rezultatele mai bune au fost asociate și cu alți factori, precum nivelul mai ridicat de educație sau starea mai bună de sănătate. Însă eliminând și rolul acestor factori, participarea la activitățile voluntare s-a asociat cu rezultate mai bune.

Deși studiul nu indică o relație de cauzalitate, ci doar o corelație, autorii consideră că voluntariatul trebuie încurajat pe tot parcursul vieții, nu doar pentru efectele pozitive pentru beneficiari, dar și pentru impactul pozitiv pentru cei care le realizează: susținerea comunicării și abilităților sociale, care ne-ar putea proteja funcțiile mentale pe măsură ce îmbătrânim.

Sunt însă și critici aduse acestui studiu: persoanele care fac voluntariat au o „curiozitate intelectuală” și au abilități mentale și sociale bine dezvoltate, care ar putea explica aceste rezultate.

Studiul a fost publicat în jurnalul BMC Psychology.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-01-2017 | creare: 10-01-2017 | Vizite: 548
Bibliografie
Want a sharper brain as you age? volunteer!, link: http://medicalxpress.com/news/2017-01-sharper-brain-age-volunteer.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Declinul cognitiv la femei
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK