Vaccinarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari (studiu)

Data publicarii: 10-10-2017

Imunizarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari, sugerează un studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Reuters.

Bacteria Bordetella pertussis cauzează tuse convulsivă, o infecţie respiratorie cu potenţial letal al cărei nume provine de la simptomele pe care le prezintă pacienţii: aceştia fac eforturi să respire în timpul crizelor intense.

Pertussis (tusea convulsivă) este o boală foarte contagioasă, care se răspândeşte cu uşurinţă atunci când un individ infectat tuşeşte sau strănută.

Circa o jumătate dintre bebeluşii cu vârsta sub un an care sunt contaminaţi cu pertussis necesită spitalizare pentru evitarea dezvoltării de complicaţii grave, precum pneumonia şi tulburări la nivelul creierului.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate de la 251 de bebeluşi care au dezvoltat tuse convulsivă înainte de împlinirea vârstei de două luni şi de la un grup de control format din 537 de copii mici care nu au avut pertussis.

Prin administrarea vaccinului pentru tetanus, difterie şi pertussis (TdaP) gravidelor aflate în al treilea trimestru al sarcinii pot fi prevenite circa 78 de cazuri de tuse convulsivă la bebeluşi la fiecare 100 de femei imunizate, au notat cercetătorii.

În cazul femeilor care au fost vaccinate în al doilea trimestru de sarcină vaccinul a avut o eficacitate de 64%.

Când femeile au fost imunizate în orice moment al sarcinii, eficacitatea a fost de 51%.

În urma analizării cazurilor severe, care au necesitat spitalizare, cercetătorii au concluzionat că rata de eficacitate a vaccinului a fost de 90%.

''Evaluarea noastră se adaugă numărului din ce în ce mai mare de dovezi care atestă că imunizarea efectuată în timpul sarcinii este eficientă pentru protejarea nou-născuţilor împotriva tusei convulsive în primele luni de viaţă - o perioadă în care sugarii au un risc mai mare de a dezvolta infecţii severe sau mortale cu pertussis'', a declarat Tami Skoff din cadrul Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC) din Atlanta.

Autorităţile din domeniul sanitar din mai multe ţări au recomandat imunizarea în timpul sarcinii ca şi efectuarea unei serii de trei vaccinuri pentru sugari, începând de la aproximativ 6 săptămâni de viaţă până la 3 luni. Unele state recomandă, de asemenea, ca femeile să fie imunizate în timpul fiecărei sarcini, deoarece eficacitatea vaccinului descreşte în timp.

La începutul anului 2013, CDC a recomandat administrarea vaccinului TdaP tuturor gravidelor, indiferent dacă mai făcuseră sau nu o astfel de injecţie în trecut.

În cadrul studiului, ce a fost publicat în Clinical Infectious Diseases, au fost analizate date colectate în perioada 2011-2014 din statele americane California, Connecticut, Minnesota, New Mexico, New York şi Oregon.
Sursa: Agerpres, 10-10-2017, Vizualizari 47
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK