Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți

©

Autor:

Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
Vaccinul antiHPV este recomandat nu doar fetelor și tinerelor femei, ci și băieților și tinerilor, pentru că și segmentul masculin al populației este afectat de infecția cu virusul Human Papiloma.

Dacă până recent grupul țintă pentru vaccinarea antiHPV erau fetele de 11-12 ani, în 2016 ghidurile internaționale au inclus în recomandările lor privind prevenția cancerului și imunizarea antiHPV a persoanelor de gen masculin. Modificarea a fost introdusă în urma creșterii numărului de cancere atribuite infecției cu virusul HPV: cervical, anal, orofaringian, vulvar, penian și vaginal. (1)

HPV sau Human Papiloma Virus este un virus extrem de răspândit la ambele genuri, infecția HPV fiind considerată cea mai comună infecție transmisă sexual la nivel global.

De asemenea, HPV este asociat cu apariția mai multor tipuri de cancer, nu doar cel de col uterin. Persoanele de sex masculin infectate cu HPV pot dezvolta cancer orofaringian (la nivelul gurii sau gâtului), anal sau penian.

Majoritatea bărbaților activi sexual dobândesc infecția HPV la un anumit moment în cursul vieții (având în vedere că există peste 100 de tipuri ale acestui virus), cele mai multe infecții având loc în primii 5 ani după debutul vieții sexuale. (2), (3)

De aceea, vaccinarea băieților înainte de a-și începe viața sexuală este cea mai sigură metodă de a preveni infecția cu virusul Human Papiloma și implicit de a scădea riscul apariției unui tip de cancer cauzat de acest virus. Prin vaccinarea băieților, și riscul partenerelor de a contacta virusul este redus.

Vaccinarea băieților și a fetelor se recomandă să se facă la 11-12 ani, înainte să fie expuși la virusul HPV (odată cu debutul vieții sexuale) și pentru că la această vârstă vaccinul produce un răspuns imunologic mai puternic decât în perioada adolescenței. (1)

În plus, Societatea Americană de Cancer și CDC (Centers for Disease Control and Prevention) oferă și următoarele recomandări privind vaccinarea:
  • vaccinarea poate fi începută de la 9 ani (deopotrivă pentru fete și băieți);
  • imunizarea poate fi făcută și între 13-26 de ani (la fete și la băieți), dar după 21 ani efectul de reducere a riscului de cancer este mai mic;
  • vaccinarea este recomandată până la 26 de ani și pentru bărbați care au contact sexual cu alți bărbați și pentru persoane cu sistemul imun compromis (inclusiv cei infectați cu virusul HIV). (1), (4), (5)

Pentru ambele genuri, vaccinul se administrează în trei doze în decurs de 6 luni (a doua la distanță de 1-2 luni de prima, a treia la 6 luni de la prima). Însă într-un comunicat de presă din 19 octombrie 2016, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) semnalează că puberii de 11-12 ani și adolescenții de 13-14 ani pot primi doar două doze de vaccin administrate la distanță de cel puțin 6 luni, pentru că studiile clinice arată că această abordare ar fi mai sigură, eficientă și cu efecte protective de lungă durată. Pentru intervalul de vârstă 15-26 ani se menține recomandarea de 3 doze de vaccin. (6)

Informații suplimentare despre vaccinul antiHPV citiți aici.

Data actualizare: 26-07-2019 | creare: 16-11-2016 | Vizite: 5408
Bibliografie
(1)American Cancer Society Updates HPV Vaccine Recommendations to Include Males, link: https://www.cancer.org/cancer/news/news/american-cancer-society-updates-hpv-vaccine-recommendations-to-include-males
(2)HPV vaccination for boys, link: https://www.hpv.org.nz/hpv-vaccination-boys
(3)HPV Vaccine is Recommended for Boys, link: https://www.cdc.gov/features/hpvvaccineboys/
(4)American Cancer Society Recommendations for Human Papilloma Virus (HPV) Vaccine Use, link: https://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/infectiousagents/hpv/acs-recommendations-for-hpv-vaccine-use
(5)HPV Vaccines: Vaccinating Your Preteen or Teen, link: https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine.html
(6)CDC recommends only two HPV shots for younger adolescents, link: https://www.cdc.gov/media/releases/2016/p1020-hpv-shots.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum