Vaccinul gripal are trei tulpini noi

Data publicării: 25-09-2008

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a achizitionat pentru acest sezon gripal trei milioane o suta de mii de doze de vaccin, a declarat joi dr. Florentina Furtunescu, sefa Directiei de Asistenta Publica din MSP.
Ea a subliniat ca in acest an vaccinul gripal contine trei tulpini noi, recomandate de OMS pe baza circulatiei virusilor gripali din anii interiori. Vaccinul gripal, indiferent de de producator, contine cele trei tulpini, a precizat dr. Furtunescu.
In prima decada a lunii octombrie vor fi livrate in teritoriu si de acolo la medicii de familie dozele de vaccin pentru persoanele cu risc, care vor fi vaccinate gratuit. Este vorba de persoanele cu boli cronice, cardiovasculare, pulmonare, diabet si copiii expusi la risc, dar si persoanele care lucreaza in sistemul de sanatate si in institutii de ocrotire sociala.
MSP recomanda vaccinarea, contra cost, si a persoanelor de 65 de ani si peste aceasta varsta, chiar daca sunt sanatoase.
Medicii de familie isi vor informa pacientii cand trebuie sa vina la vaccinarea gratuita. In aceste saptamani ei au identificat persoanele expuse la risc si au trimis autoritatilor de sanatate publica aceste liste care au fost centralizate la Centrul National de Boli Transmisibile, pentru a avea certitudinea ca vaccinurile ajung cu prioritate la persoanele cu risc, a precizat dr. Furtunescu.
In ceea ce priveste o eventuala pandemie de gripa, oficialul MSP a spus ca toate statele europene si Romania se pregatesc pentru o eventuala pandemie. "Aparitia ei este imprevizibila, nu stim cand si daca va fi" a mentionat dr. Furtunescu. Una din actiunile de preventie este vaccinarea.
In prezent sunt mai multe cazuri de infectii respiratorii. "Ne aflam in saptamana de veghe, iar de saptamana viitoare va incepe monitorizarea mai atenta a gripei", a sublinat dr. Furtunescu.
Laborator de referinta pentru calitatea apei potabile
Bucuresti, 25 sep /Agerpres/ - Apa potabila din Bucuresti si judetul Ilfov este in parametrii admisi si nu sunt motive de ingrijorare cu privire la calitatea apei de la robinet, a declarat, joi, sefa Directiei de Asistenta Publica din Ministerul Sanatatii, dr. Florentina Furtunescu, cu prilejul inaugurarii Laboratorului National de Referinta pentru Supravegherea Calitatii Apei.
Laboratorul National de Referinta pentru Supravegherea Calitatii Apei, inaugurat joi la Institutul de Sanatate Publica, va functiona ca laborator expert al Ministerului Sanatatii Publice si va avea ca principale sarcini acordarea de sprijin tehnic laboratoarelor din reteaua ministerului, la nivelul autoritatilor de sanatate publica judetene si institutelor de sanatate publica, si dezvoltarea monitorizarii apei prin teste de performanta care nu pot fi efectuate in alte laboratoare din Romania.
Costul investitiei a fost de 4,25 milioane lei, din care 2,5 milioane lei au fost suportati de institut.
Dr. Florentina Furtunescu a mentionat ca si persoanele fizice si juridice se pot adresa laboratorului pentru a solicita analize privind calitatea apei, unde primesc informatii privitoare la metodologia pe care trebuie sa o urmeze pentru testarea de laborator. Costul testelor este suportat de solicitanti, iar cea mai ieftina proba este in valoare de 70 de lei.
Laboratorul dispune de aparatura performanta pentru analize de microbiologie chimica si parametrii fizico-chimici. Aici se fac si analize ale unor elemente care nu se pot determina in alte laboratoare, a precizat dr. Niciu Emilia, coordonatoarea laboratorului, subliniind ca responsabilitatea pentru calitatea apei potabile revine operatorului si autoritatilor de sanatate publica.
Personalul institutului va elabora si documentele legislative de reglementare si intocmire a rapoartelor de calitate a apei ce trebuie comunicate Comisiei Europene, conform Directivelor Uniunii Europene referitoare la apa potabila si apa de imbaiere.
Sursa: Agerpres, 25-09-2008, Vizualizari 353
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.