Vaccinuri

Populatiile tinta si momentul imunizarii

Pentru bolile copilariei, foarte contagioase (rujeola), momentul imunizarii trebuie ales cat mai devreme posibil. Rigurozitatea programelor de imunizare variza de la tara la tara, functie de gradul de dezvoltare al acestora si de posibilitatile financiare.

 

In tarile industrializate vaccinarea anti-rujeolica se face inca de la varsta de 15 luni, protejandu-i pe cei imunizati in proportie de peste 90% si conducand la un numar foarte mic de decese in randul copiilor. In schimb, tarile in curs de dezvoltare inregistreaza un numar foarte mare de decese prin rujeola, in randul copiilor mici.

Un alt vaccin administrat in copilarie este cel impotriva  H. Influezae (principala cauza de meningita si pneumonie in copilarie).

 

Deoarece imunitatea copiilor mici este in formare, antigenul microbian din vaccin a fost cuplat cu o proteina care ii permite stimulatea limfocitelor T; in acest mod sistemul imunitar poate raspunde prin generarea de anticorpi specifici.


Infectia rubeolica aparuta la femeile insarcinate, prezinta risc de malformatii aparute la fat; de aceea, se recomanda vaccinarea anti-rubeolica a tuturor femeilor inainte de a ramane insarcinate. Componenta anti-rubeolica a fost inclusa in trivaccinul ROR (antirujeola, antioreion si antirubeola) ce se administraza sugarilor.

 

Exista si vaccinuri destinate mai ales adultilor, cum ar fi vaccinul anti-gripal sau cel anti-pneumococic utile pentru a preveni decesele prin pneumonie la populatia varstnica (batranii au un sistem imunitar deprimat datorita inaintarii in varsta). Din pacate aceste vaccinuri nu sunt atat de intens utilizate, cauza reprezentand-o lipsa de informare corecta sau  reticenta medicilor si a pacientilor.

 

Imunitatea colectiva

Bolile infectioase se pot raspandi cu mare usurinta intr-o colectivitate, de la un individ la altul. De aceea programele de vaccinare vizeaza mai ales persoanele cu risc de imbolnavire. Imunizarea colectiva contracareaza declansarea epidemiilor (numar mare de imbolnavire intr-o populatie, intre cazuri existand o legatura in ceea ce priveste transmiterea factorului declansator al infectiei).

Programele de imunizare in masa pot inregistra  esecuri atunci cand populatia refuza vaccinarea sau cand protectia prin vaccinare scade in timp, favorizand reaparitia bolilor. Refuzul populatiei in fata unui vaccin, de teama reactiilor adverse (vezi recent vaccinul impotriva cancerului de col uterin administrat fetelor de gimnaziu din Romania), nu este o nouatate in istoria medicinei. La inceputul anilor saptezeci, cetatenii Japoniei si cei din Marea Britanie au refuzat vaccinare impotriva tusei convulsive, teama de posibile reactii adverse fiind mai mare decat teama de imbolnavire.


Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 106413
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccin împotriva gripei porcine care oferă perspective pentru dezvoltarea unui vaccin universal pentru oameni
  • Substanțele toxice din compoziția unui vaccin și riscul intoxicării post-vaccinare
  • Tipuri de vaccin (în funcție de mecanismul de acțiune)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum