Vareniclina poate fi folosita in tratarea alcoolismului

©

Autor:

Vareniclina (Chantix), folosita frecvent in tratamentul celor care vor sa se lase de fumat, poate ajuta la diminuarea dorintei de a consuma alcool prin augmentarea efectelor adverse ale alcoolului si blocarea celor de recompense, sugereaza noile studii.

Intr-un studiu nonrandomizat pilot, 15 alcoolici/ fumatori au fost tratati cu vareniclina, experimentind disforie accentuata dupa consumul de alcool. De asemenea acestia au demonstrat si o reducere a frecventei consumului de alcool. Vareniclina a accentuat efectele neplacute ale alcoolului, facindu-l mai putin placut de consumat, acest fenomen avind loc independent de orice efect advers al medicamentului in sine.
Cercetatorii au observant ca acest studiu, alaturi de cele anterioare, sugereaza ca prin cresterea efectelor negative ale dozelor mici de alcool, vareniclina poate reduce posibilitatea ca o distractie cu alcool sa se transforme intr-un obicei. Se pare ca vareniclina ar putea fi un medicament util in terapia alcoolismului.

Vareniclina, care este un agonist nicotinic partial este folosita de obicei ca terapie eficienta in tabagism, in ciuda dezbaterilor continue asupra posibilitatii de a creste riscul de evenimente cardiovasculare sau simptome neuropsihiatrice. In terapia fumatorilor acestia au raportat pierderea placerii pentru consumul de bauturi alcoolice du pace au primit medicatia. Studiile pe rozatoare arata deasemeni o diminuare a consumului de alcool dupa primirea medicatiei. Recent s-a raportat ca vareniclina reduce eliberarea de dopamina in creier legata de alcool, sugerind ca poate scadea placerea asociata si efectele motivationale la oameni datorita efectelor asupra transmiterii dopaminergice mezolimbice.

Rezultatele studiilor arata ca inainte de consumul de alcool, tratamentul cu vareniclina creste semnificativ rata disforiei si a senzatiei de greata comparat cu placebo. Aceasta creste si presiunea sanguina si frecventa cardiaca comparata cu placebo. Dupa consumul unei bauturi cu 0,4g/L alcool, participantii tratati cu vareniclina au prezentat disforie, diminuarea dorintei de alcool si reducerea afectarii oculare alcoolice. Prima idee sugerata a fost ca vareniclina induce pacientilor o stare de rau si greata, disparind cheful de a consuma alcool, dar de fapt influenta medicamentului asupra efectelor subiective ale alcoolului a fost independenta de senzatia de greata.
Cum morbiditatea este ridicata printre dependentii de nicotina si alcool, un singur medicament care poate scade consumul ambelor substante ar fi ideal.

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 16-03-2012 | Vizite: 4445
Bibliografie
Medicatia impotriva fumatului lucreaza si impotriva dependentei de alcool, studiu nou,link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/76486.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!